19 aprilie 2024, 0:34

Roaba de Cultură

Cultură urbană la “Roaba de cultură”

În fiecare an, încă din 2011, Bucureștiul pune la dispoziție iubitorilor de artă și frumos, un eveniment inedit, gândit ca o alternativă relaxantă de a îmbina utilul cu plăcutul. „Roaba de cultură” este dedicată culturii urbane, activităților artistice sau educative, concertelor cu muzică live și celor care își doresc să se relaxeze în aer liber, după o zi obositoare de muncă sau la sfârșit de săptămână.

De asemenea, tot aici, sunt prezentate piese de teatru, dar și proiecții de filme în parteneriat cu diverse instituții culturale din București și din întreaga țară.Mai mult decât atât, pasionații de lectură pot citi aici o carte, în mod gratuit, însă doar în zona special amenajată, iar dacă  doresc să continue lectura a doua zi o pot rezerva pentru 24 de ore.

Proiectul este organizat în fiecare an în perioada mai-octombrie de Asociația Green Revolution, în parteneriat cu Administratia Lacuri, Parcuri și Agrement Bucuresti (ALPAB) și FiorArte si sprijinit de Cumpana, World Class, Editura Nemira, Lipton, Recolamp, Biciclop, Perpetuum Cycle și Free Rider.

Pe pajiștea „Pescărușul” din parcul Regele Mihai I, fost Herăstrău, acolo unde se desfășoară evenimentul, vizitatorii se pot bucura de un spațiu de aproximativ 2.5000 de metri pătrați, unde pot sta relaxați pe perne sau direct pe iarbă, să participe la mai multe activități interactive, workshop-uri sau pur și simplu să se bucure de natură.

 

Cultură urbană la “Roaba de cultură”

 

În cei șase ani de existență, Roaba de Cultură a reușit să atragă mai bine de 600.000 de bucureșteni care au dorit să trăiască o altfel de experiență, bucurându-se de un festival dedicat culturii în natură, de la începutul primăverii și până la căderea primelor frunze, toamna.

De-a lungul timpului au fost invitați diverși artiști care au încântat publicul prezent la „Roaba de Cultură”. Printre aceștia se numără și trupa de folk alternativ Țapinarii, una dintre cele mai apreciate ale acestui gen. Aceștia și-au început activitatea în anul 2001, odată cu lansarea controversatului clip al piesei „Sunt fericit”, iar la primul lor concert au umplut până la refuz sala de spectacole „Strada de Vară”. De la debut, discografia trupei Țapinarii s-a extins, iar acum cuprinde 7 albume și o compilație de tip „Best of”, iar cel mai recent album „7 păcate răscumpărate”, a fost lansat în 2008.

Parcul Regele Mihai I, fost Herăstrău, gazda evenimentului

Parcul Herăstrău este cel mai mare parc din București, cu o suparață totală de 110ha, dintre care 74ha este reprezentat de Lacul Herăstrău. Este situat în partea de nord a orașului, fiind delimitat de Bulevardul Prezan Constantin, Bulevardul Aviatorilor, Șoseaua Nordului, Strada Elena Văcărescu, Șoseaua București-Ploiești și Șoseaua Regele Mihai I. De asemenea, acesta este considerat a fi și cel mai mare parc din Europa, situat în interiorul unui oraș.

În ciuda acestor titulaturi, Parcul devine adesea neîncăpător, atât în zielele toride de vară, dar și în cazurile în care aici se organizează diverse evenimente, precum cel prezentat mai sus. Astfel, Parcul Regele Maihai I, Herăstrău devine unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din București, fiind prezent în toate ghidurile turistice ale Capitalei.

Cultură urbană la “Roaba de cultură”

 

După Primul Război Mondial, când se realizează parcelările din nordul orașului, zona a fost proiectată a deveni parc național. Între anii 1930 și 1935, zona mlăștinoasă care mărginea nord-estul Bucureștiului a fost asanată prin cel mai mare proiect ingineresc desfășurat în capitală în perioada interbelică. Parcul a fost inaugurat definitiv în 1939.

De-a lungul timpului parcul Herăstrău a avut parte de mai multe denumiri. În primă instanță acesta a fost numit „Parcul Național”, apoi denumirea a fost schimbată în „Parcul Carol al II-lea”. De asemenea, la fel ca multe alte instituții și locuri care au fost redenumite de Partidul Comunist Român, acesta a fost botezat „Parcul I.V.Stalin”.  Liderii Partidului Comunist au decis să amplaseze și o statuie a acestuia la intrarea principală din fosta Piață a Aviatorilor, în locul în care acum se află statuia lui Charles de Gaulle.

După trecerea în neființă a ultimului monarh al României, în semn de omagiu față de contribuția acestuia și a Casei Regale la dezvoltarea țării noastre, parcul Herăstrău și-a schimbat din nou denumirea în Parcul Regele Mihai I. Însă bucureștenii folosesc în continuare denumirea „veche” de Herăstrău, numele popular al parcului. Se pare că acest apelativ vine de la un cunoscut gater (n.r. – fierăstrău mecanic) care era amplasat la finele anilor 1600 pe malul lacului.

Atracții ale Parcului Regele Mihai I, fost Herăstrău

Fie că sunt însoțite de parteneri, familie sau cu prieteni, persoanele care vizitează vechiul parc Herăstrău găsesc nenumărate activități distractive și atracții turistice în actualul parc Regele Mihai I. Parcul este împărțit în două zone: una dedicată relaxării și culturii, iar cea de-a doua dedicată distracției și sportului.

Turiștii care vor să se plimbe pe Lacul Herăstrău pot închiria vaporașe, bărci sau hidrobiciclete.Una dintre cele mai vii zone din parc este „Expoflora”, plină de flori și decorațiuni romantice care te invită la relaxare. Grădina Japoneză este considerat locul ideal pentru îndrăgostiți și unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Parcul Herăstrău. Aceasta a fost amenajată cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România, precum și a Fundației Comemorative a Expoziției Mondiale Japoneze.

Cultură urbană la “Roaba de cultură”

 

 Sursa foto: editiadedimineata

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol