23 aprilie 2024, 18:40

Un robot paramedic oferă primul ajutor pacienților cu atac de cord

Un robot paramedic este utilizat pentru prima dată să efectueze compresii toracice la pacienții aflați în ambulanțe, pentru a elibera echipa de urgență pentru a efectua alte tratamente vitale.

South Central Ambulance Service (SCAS) din Marea Britanie este primul centru din țară care folosește roboții LUCAS 3. Dispozitivul este un sistem mecanic care poate furniza compresii toracice de resuscitare cardiopulmonară (CPR) de înaltă calitate în mod constant, din momentul în care echipajele ajung la locul faptei și pe parcursul călătoriei pacientului la spital.

Sistemul utilizează conectivitate Bluetooth, permițându-i să-i fie configurate rata de compresie și adâncimea. De asemenea, aparatul poate colecta date care pot fi revizuite după eveniment și partajate cu alți medici.

Furnizarea de compresii toracice de înaltă calitate și neîntrerupte în stopul cardiac este unul dintre factorii determinanți majori ai supraviețuirii până la spital, dar poate fi foarte dificilă din mai multe motive. Oamenii se pot obosi atunci când efectuează CPR manual, ceea ce afectează rata și calitatea compresiilor. Există, de asemenea, riscuri semnificative de siguranță pentru personalul ambulanței, care efectuează CPR în spatele vehiculelor care circulă cu viteză mare.

Modelul de robot este actualizat dintr-o versiune pe care clinicienii de la SCAS au evaluat-o în 2014, ca parte a studiului PARAMEDIC condus de Universitatea din Warwick. Dispozitivele LUCAS sunt, de asemenea, utilizate pentru resuscitare în secțiile de urgență ale spitalelor și pentru a sprijini pacienții aflați în stop cardiac în unitățile de terapie intensivă, precum și pentru pacienții care suferă de angioplastie cu balon coronarian.

Foto: Science Focus


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol