25 septembrie 2021, 4:00

A fost găsită rochia purtată de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz”

În urmă cu aproape jumătate de secol, un articol din ziarul studențesc al Universității Catolice descria un „cadou prețios” oferit școlii de actrița câștigătoare a premiului Oscar, Mercedes McCambridge, pe atunci artistă la departamentul de teatru al universității. Era vorba despre o rochie purtată de Judy Garland în rolul ei Dorothy Gale în filmul clasic din 1939, „Vrăjitorul din Oz”.

Prețiosul cadou s-a pierdut la un moment dat în clădirea departamentului de teatru din campusul catolic din nord-estul Washingtonului. De-a lungul deceniilor, oamenii s-au întrebat ce s-a întâmplat cu rochia lui Dorothy, până când vechiul obiect de garderobă, menit să inspire, a devenit aproape mitic.

Ei bine, rochia a fost găsită! Matt Ripa este cel care a dat peste ea. Pe 7 iunie, în timp ce făcea ordine pentru o renovare a clădirii, el a ajuns la o cutie pe un raft lângă biroul său. Atașată la cutie era o notă a lui Thomas Donahue, profesor de teatru acum pensionat.

Ryan Lintelman, curator la Muzeul Smithsonian, a spus că știe de cinci rochii autentificate ca fiind ale lui Dorothy din film. Cea regăsită acum ar fi a șasea.

Printre alte caracteristici revelatoare, un buzunar ascuns pentru batista lui Dorothy a fost cusut în partea dreaptă a fiecărei rochii, iar numele vedetei și un număr de garderobă au fost scrise discret pe fiecare ținută. După examinarea rochiei, Lintelman și doi dintre colegii săi au certificat obiectul.

Muzeul Smithsonian deține o pereche de pantofi purtată de Dorothy, un costum de sperietoare de ciori folosit de film, un aparat de fotografiat Technicolor folosit în platou și un scenariu original.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.