5 martie 2024, 4:07

Români de nota zece. Poveștile unor tineri care au reușit să lucreze pentru cele mai mari companii ale lumii

Există români care fac ce le place și o fac atât de bine încât au ajuns experți în domeniile lor. Pasiunea și determinarea cu care se implică în toate activitățile pe care le derulează, i-au făcut să devină ambasadori ai României, în țările în care lucrează, într-un moment în care imaginea noastră ca țară are de suferit pe plan extern.

Sunt directori executivi, antreprenori și oameni de afaceri recunoscuți pe plan internațonal, româmi de nota zece ale căror povești le vom prezenta în cele ce urmează. Chiar dacă sunt apreciați și respectați în noile lor comunități, pentru ei România rămâne în continuare „acasă”, un loc în care speră să se întoarcă într-o bună zi.

Petrică Ruță 

Sursă Foto: businessmagazin.ro

Petrică Ruță este unul din românii care au ales să plece în străinătate pentru un viitor mai bun. La bază este inginer și a absolvit Facultatea de Automatică, prin anii 2000. A fost implicat, încă din studenție, într-o colaborare cu Institutul de Cercetări în Informatică, fiind responsabil cu administrarea domeniilor „.ro”, fiind parte din echipa care a reușit să instaleze primele linii de internet în institutele de cercetare din România.

„La finalul facultăţii, am lucrat pentru câţiva ani la Connex (Vodafone azi), fiind  responsabil alături de alţi câţiva colegi de menţinerea funcţionalităţii reţelei. Actualmente sunt CEO al Siscale şi, alături de colegii mei extrem de talentaţi, ajutăm clienţii să eficientizeze operaţiunile IT folosind AI (inteligenţă artificială)”, a menționat acesta pentru Businessmagazin.ro.

În perioada 2003-2012 a fost membru al echipei echipa Cisco România ca Inginer de sistem, apoi account manager şi ulterior manager de vânzăi.

Din 2012 a plecat împreună cu familia sa în Statele Unite și s-a stabilit în New York. Tot atunci a schimbat și domneiul de activitate, lucrând pe poziția de Consultant de securitate a datelor colaborând cu cei mai mari clenți ai corporației Cisco din Statele Unite.

În prezent este antreprenor, reușind să își deschidă acum trei ani un start-up care dezvoltă soluţii de inteligenţă artificială pentru eficientizarea operaţiunilor de IT, numit de el Siscale.

Alina Picioarea

Sursă Foto: businessmagazin.ro

Alina Piciorea este director responsabil pentru regiunea centrală şi de est a Europei în cadrul holdingului financiar japonez Nomura. S-a mutat în Londra în urmă cu cinci ani și, spune ea, nu a regretat nicio zi.

„După ce am terminat masterul în finanţe al Dofin-ului (ASE – şcoală doctorală condusă de dl prof Moisa Altar) am fost recrutată în Trezoreria Credit Europe, unde Ömer Tetik, acum CEO al Băncii Transilvania, mi-a fost manager şi mentor”, îşi aminteşte ea primii paşi în domeniul bancar. Apoi Nikolas Hinoporos, şeful pentru Capital Markets de la Piraeus România, i-a făcut o ofertă de nerefuzat la momentul acela şi a lucrat pentru el timp de şapte ani ca om de vânzări de produse de hedging şi investiţii pentru clienţi mari corporate, apoi pentru clienţi instiutuţionali, ajungând ca la 25 de ani să răspundă de managementul unei echipe de vânzări „măricele”, a povestit aceasta pentru Businessmagazin.ro.

Alexandra Crișan

Sursă Foto: businessmagazin.ro

Alexandra Crişan este senior brand manager în cadrul companiei Danone și locuiește într-unul dintre cele mai iubite capitale europene, la Paris. Când a ajuns aici a lucrat cu jumătate de normă la o companie ce realiza diverse studii de piață. După doi ani a plecat pentru șase luni în Spania, prin intermediul burselor Erasmus. Atunci când s-a întors a avut ocazia de a lucre pentru unul dintre cei mai mari producători de lactate din lume, Danone, o companie ginat cu filiale în toată lumea și cu o reputație de top pe piața autohtină.

„Luna asta sărbătoresc 9 ani (de când lucrez pentru Danone – n.red.). Iniţial, credeam că după maximum doi ani voi schimba compania, însă nu am avut de ce. Mereu am găsit noi provocări, care m-au ajutat să mă dezvolt.”, a mărturisit aceasta Businessmagazin.ro. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol