24 aprilie 2024, 13:36

Români în Cartea Recordurilor. Zeci de performanțe demne de laudă

Celebra Carte a Recordurilor (Guinness World Records) are o istorie lungă de mai bine de mai bine de jumătate de secol. Ideea de a publica o astfel de carte i-a venit irlandezului sir Hugh Beaver, în anul 1951. De atunci, în fiecare an apare o nouă carte care cuprinde cele mai notabile performanțe umane, fenomene extreme ale lumii naturale, dar și fapte hilare. Mai mult decât atât, cartea în sine deţine un record mondial: cea mai vândută serie de carte care deţine drepturi de autori, fiind astăzi, după Biblie, cea mai cunoscută carte din lume.

Deşi Cartea Recordurilor are o istorie de aproape 60 de ani, prezenţa României în paginile ei este mult mai recentă. România a intrat prima dată în Cartea Recordurilor în 1986 şi a adunat de atunci până astăzi aproape 40 de recorduri. Mai jos aveţi lista esenţializată a principalelor recorduri româneşti omologate internaţional:

Cea mai mare adunare de oameni în îmbrăcți în port tradițional româneasc: acest lucru ar putea fi greu de încercat în alte țări, dar românii au reușit să bată acest record pe 14 mai 2017. În Bistrița Năsăud 9.643 de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a sărbători Ziua Națională a Costumului Popular.

Sursă Foto: observatorbn.ro

Cea mai mare lingură din lemn: a măsurat 17,79 metri lungime și avea o lățime de 1,50 metri. A fost făcută la Centrul Cultural din Mioveni în 2013 și a fost făcută să arate ca o lingură tradițională românească de lemn.

Sursă Foto: cunoastelumea.ro

Cei mai mulţi participanţi la o horă tradiţională: 13.828 de olteni din oraşul Slatina au întins cea mai mare horă cu ocazia sărbătorii naţionale a Unirii şi totodată zilele municipiului

Sursă Foto: ziardebistrita.ro

Cea mai lungă scrisoare adresată lui Moş Crăciun: a fost scrisă de elevii braşoveni în decembrie 2008 pe o rolă de hârtie măsurând 413,8 metri lungime şi 37 metri lăţime. 2110 elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani şi-au aşternut pe hârtie cererile către Moş Crăciun.

Sursă Foto: positivenewsromania.com

 Cea mai tânără interpretă de succes: Cleopatra Stratan a obţinut acest titlu în 2008 datorită realizărilor sale unice: cea mai tânără interpretă care a înregistrat un album; cea mai tânără interpretă într-un concert live (avea 3 ani când a susţinut un concert de 2 ore); cea mai bine plătită tânără artistă; cel mai tânăr interpret care a primit trei premii MTV; cea mai tânără interpretă care a înregistrat un hit naţional (piesă situată pe locul 1 în topurile naţionale).

Sursă foto: stiri.md

 Cea mai mare îmbrăţişare: a avut loc în 2009, la Alba-Iulia, şi au participat 9.758 de persoane. La îmbrăţişare a participat şi şeful statului, Traian Băsescu.

Sursă Foto: positivenewsromania.com

 Cea mai mare prăjitură de comemorare: este vorba despre o colivă preparată în 2008 care cântărea 5 tone şi avea peste 50 de metri pătraţi. Coliva a fost preparată într-o unitate militară din Braşov, iar la realizarea ei realizarea ei au lucrat timp de 24 de ore 10 bucătari militari. Coliva a fost făcute pentru comemorarea tuturor sfinţilor şi a fost împărţită credincioşilor veniţi la moaştele Sfântului Andrei.

 Cel mai mare gulaş: a fost preparat în 2007 de opt bucătari bihoreni şi servit locuitorilor din oraşul Salonta. Gulaşul a cântărit 7,3 tone.

Sursă Foto: positivenewsromania.com

 Cel mai greu tort cu frişcă şi fructe din lume: a fost preparat în decembrie 2008, în Bucureşti, şi cântărea 281 kg. A fost servit bucureştenilor din parte Primăriei Capitalei şi a unui producător de lactate.

Sursă Foto: positivenewsromania.com

 Cei mai mulţi oameni care dansează simultan pe aceeaşi piesă: a fost stabilit în 2007 de către 2600 tîrgovişteni care au dansat simultan timp de 6 minute pe melodia „Follow the lider” (The Soca Boys). Majoritatea dansatorilor au fost elevi ai şcolilor din Tîrgovişte.

Sursă Foto: positivenewsromania.com

Cel mai de succes antrenor din lume: a fost desemnat în 2007 Octavian Belu, fostul antrenor al echipei naţionale de gimnastică a României. Octavian Belu are în palmares 16 medalii olimpice de aur şi un total de 279 de medalii la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi Jocurile Olimpice.

Sursă Foto: radioresita.ro

 Cea mai de succes antrenoare din lume: a fost desemnată în 2008 Mariana Bitang, fosta antrenoare a echipei naţionale de gimnastică a României, care deţine un palmares de 19 medalii olimpice şi alte 152 medalii cucerite la Campionatele Mondiale şi Europene de gimnastică.

Sursă Foto: click.ro

Cele mai multe penalty-uri consecutive apărate: record deţinut de fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam. În 1986, în finala Cupei Campionilor Europeni, disputată împotriva Barcelonei, Duckadam a apărat toate cele patru penalty-uri, iar Steaua a câştigat trofeul.

Sursă Foto: libertatea.ro

Cel mai lung meci de baschet din lume: a avut loc în perioada 2-5 august 2007 şi a fost jucat de către sibieni timp de 80 de ore. Meciul a început joi, 2 august la ora 11:00, şi s-a terminat duminică, 5 august, ora 19:00. Nici un jucător nu a avut voie să părăsească terenul, ei putând lua o pauză de 15 minute la fiecare 180 minute jucate. În timpul meciului s-au marcat 10.043 de puncte.

Sursă Foto: positivenewsromania.com

Cele mai multe note de zece la Jocurile Olimpice: Nadia Comăneci – cele mai multe note de 10 obţinute la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Este vorba de cele 7 note de 10 obţinute în 1976, la Montreal. Înainte de 1976 nimeni nu obţinuse nota 10 la un eveniment olimpic. În plus, ziua de 18 iulie (18 iulie 1976 este ziua în care Nadia a obţinut, la 14 ani, primul punctaj de 10 din istoria Jocurilor Olimpice) a fost declarată „Ziua Recordurilor Mondiale”.

Sursă Foto: Pinterest

Cel mai înalt jucător de baschet din lume: Ghita Mureșan. Acesta sa născut în Tritenii de Jos, județul Cluj. A jucat în NBA pentru cinci sezoane cu Washington Bullets în 1993-1998 și pentru două sezoane cu New Jersey Nets în 1998-2000. De asemenea, el a jucat în filmul Meu Giant în 1998 cu Billy Crystal. Este de 2,31 metri înălțime.

Sursă Foto: fanatik.ro

Palatul Parlamentului deţine trei recorduri: cea mai mare, cea mai scumpă şi cea mai grea clădire administrativă din lume. Palatul proiectat de arhitectul Anca Petrescu, cu o suprafaţă de 330.000 de metri pătraţi, este cea mai mare clădire administrativă, pentru uz civil din lume. Este construit din 700 tone metrice de oţel şi bronz, un milion metri cubi de marmură, 3,5 tone metrice de sticlă, şi 900.000 metri cubi de lemn. Palatul a fost construit în întregime din materiale româneşti scumpe şi de bună calitate. Este şi cea mai scumpă clădire administrativă din lume, estimată în 2006 la aproximativ 4 miliarde de dolari. Mai multe detalii aici. 

Sursă Foto: stirileprotv.ro

 Cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă: recordul este de 1.579 metri şi a fost stabilit în 2009 la E-Mariage Fest. Rochia cântăreşte aproape 300 kilograme.

Sursă Foto: puterea.ro

Cea mai mare pictură din lume: record apărut în ediţia din 2008 a Cărţii Recordurilor şi realizat de către tinerii pictori de la liceul Nicolae Tonitza din Bucureşti. Pânza are 3,6 kilometri şi a fost pictată de 800 de elevi. Tema aleasă de elevi a fost o grădină cu flori.

Sursă Foto: .unicef.ro

 Cea mai mare halbă de bere: record din 2009 pentru o halbă fabricată în Timişoara. Halba are o capacitate de 11.000 litri, o greutate de 2,5 tone, 6 metri înălţime şi e făcută din oţel inoxidabil.

Sursă Foto: positivenewsromania.com

Preşedintele care a răspuns cel mai rapid unei solicitări din partea unui cetăţean: în aprilie 2008 preşedintele Traian Băsescu a răspuns în mai puţin de două ore unei solicitări pentru acordarea medaliei „Steaua României” profesorului Liviu Librescu, ucis în atacul de la Universitatea Virginia Tech.

Sursă Foto: Știri.tvr.ro

 Guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci centrale: Mugur Isărescu a obţinut acest record în 2009. În vârstă de 60 de ani, Isărescu a coordonat politicile economice ale României din ultimii 19 ani.

Sursă Foto: Bugetul.ro

 

Cea mai mai bătrâna mama din lume: La 16 ianuarie 2005, ea a adus -o pe lume pe Eliza Maria Bogdana Iliescu şi a intrat în „Cartea Recordurilor“ cu titlul de cea mai bătrână mamă.Adriana Iliescu (n. 31 mai 1938, Craiova) este un fost profesor universitar de literatură română și autoare de povești pentru copii.

Sursă Foto: antena3.ro

Sursă: www.historia.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol