19 mai 2022, 19:03

România. 91% dintre decesele provocate de COVID în ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% dintre noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 apărute în România în ultimele patru săptămâni și 91% dintre decese au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate.

Valul patru al pandemiei va fi al nevaccinaţilor

„Când spunem că valul 4 e al nevaccinaţilor, ne referim la cine va fi mai afectat de acest val 4, iar persoanele nevaccinate au risc mult, mult mai mare de a dezvolta forme de boală care să necesite internare sau există riscul de deces mult mai mare la acele persoane care sunt nevaccinate. Uitându-ne pe ce s-a întâmplat în ultimele patru săptămâni în România, observăm că 87% dintre noile cazuri, chiar dacă nu au fost atât de multe, sunt ale nevaccinaţilor. 87% dintre cazurile de noi infectări au fost la persoane nevaccinate şi 91% dintre decese au apărut la persoane nevaccinate, deci cred că nu mai trebuie să existe urmă de îndoială că vaccinaţii vor fi protejaţi, nevaccinaţii sunt încă expuşi riscului”, a spus ministrul la B1 TV.

4 scenarii posibile

„În acest moment, lucrurile încă arată bine, dar numărul cazurilor de infecţie cu COVID-19 este în creştere. Săptămâna aceasta am primit un raport de la INSP unde au fost prezentate 4 scenarii în funcţie de rapiditatea cu care creşterea aceasta a cazurilor se poate instala, iar în scenariul pesimist (…) ne putem aştepta la o creşte rapidă a cazurilor, ajungând până în 15 septembrie să avem peste 1.500 de noi cazuri pe zi. Raportul INSP calculează şi nevoile de resurse în ceea ce priveşte numărul paturilor. Se estimează că în plin val 4 pandemic s-ar putea să fie nevoie de 500, 500 şi ceva de paturi de terapie intensivă. (…) Cred că fiecare bolnav contează, cred că fiecare nou infectat care putea să nu se infecteze, cred că fiecare persoană care moare şi putea să nu moară în contextul în care acum avem vaccin contează, pentru că dintre acei 1.500 s-ar putea să fie cineva apropiat nouă”, a mai spus Ioana Mihăilă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol