16 iunie 2024, 20:55

România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al OSCE

Începând cu luna ianuarie, România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), mandat pe care îl va îndeplini pe tot parcursul anului 2023.

România și-a asumat acest mandat la solicitarea actualei Președinții-în-Exercițiu a OSCE, exercitată în acest an de Macedonia de Nord. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, salută preluarea de către România a Președinției Comitetului pentru Securitate al OSCE, scrie Tion.

„Asumarea de către țara noastră a acestui mandat relevă, o dată în plus, contribuția României la respectarea valorilor și principiilor fundamentale ale OSCE în asigurarea securității și cooperării în Europa, aspect deosebit de important inclusiv în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial.

Totodată, acest mandat reprezintă o recunoaștere a profilului activ al României în cadrul OSCE privind susținerea rolului, valorilor şi principiilor fundamentale ale organizației în asigurarea păcii, securității și cooperării în Europa”, a transmis ministrul Bogdan Aurescu.

Printre atribuțiile acestui comitet se numără discutarea aspectelor non-militare și politice de securitate, implementarea angajamentelor asumate de către statele participante la OSCE, susținerea pregătirilor pentru organizarea Conferinței Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE etc.

Pe parcursul exercitării acestui mandat, România va sprijini realizarea obiectivelor organizației în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor și combaterii terorismului.

România a mai deținut Președinția Comitetului de Securitate al OSCE în 2015 și 2016.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol