29 martie 2024, 13:35

România asigură președinția „din umbră” a Consiliului UE. Ce reprezintă acest lucru

Începând cu data de 1 iulie, România asigură președinția „din umbră” a Consiliului Uniunii Europene.

Dar ce reprezintă președinția „din umbra”? Este un fel de tradiție la nivelul administrației europene, unde, fiecare stat ce urmează să dețină președinția Consiliului UE este implicat în procesele de negociere cu Parlamentul European și în trilogurile Consiliu-Parlament-Comisie pentru stabilirea legislației la nivelul Uniunii Europene.

„Pentru a asigura un start pozitiv și puternic al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, suntem pregătiţi să ne asumăm Preşedinţia din umbră, în timpul mandatului ce va fi deţinut de Austria, în a doua jumătate a acestui an, ceea ce implică un plus de responsabilitate şi pragmatism în urmărirea proceselor de negociere, inclusiv la nivel de trialog cu Parlamentul European şi Comisia Europeană”, a declarat ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, în timpul Consiliului Afaceri Generale din 26 iunie.

Sursa: tvrmoldova.md

De asemenea,  cu 184 de zile înainte de a prelua președinția Consiliului UE și de a deschide trio-ul de președinții cu Finlanda și Croația, România a anunțat patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și care vizează  „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.

Liniile directoare au fost prezentate în premieră, la reuniunea Colegiului Comisiei Europene cu președintele  Klaus Iohannis, în ianuarie 2018 și aprofundate la nivel ministerial în cadrul reuniunilor Consiliului UE.

Potrivit caleaeuropeana.ro, Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a prezentat în Parlament stadiul procesului de pregătire pentru preluarea Președinției Consiliului UE.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol