13 ianuarie 2023, 1:10

România cumpără 21 de drone israeliene UAS Watchkeeper X

MapN a anunțat că a fost semnat cu compania Elbit Systems Ltd din Israel acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”.

Acordul-cadru are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aprox. 1.891 miliarde lei, fără TVA (circa 380 milioane de euro).

Cele șapte Sisteme UAS Watchkeeper X presupune fiecare câte o stație de control la sol și câte trei aeronave fără pilot de fiecare. Astfel, în total vor fi practic 21 de drone Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei.

Dronele Watchkeeper X sunt gândite în special pentru misiuni de recunoaștere și colectare de informații, însă pot fi și înarmate cu muniții speciale.

Defense România scrie că dronele Watchkeeper X pot identifica inclusiv submarinele din Marea Neagră. Ele vor fi dotate cu camere cu infraroșu care vor putea identifica orice mișcare de la sol și din apă, astfel încât ele pot identifica și submarinele din Marea Neagră, chiar dacă sunt folosite în principal în misiuni de supraveghere. Watchkeeper X are o greutate de aproximativ 550 de kilograme și poate fi operată de pe o pistă semiamenajată cu decolare și aterizare automată.

„Poate avea o încărcătură de 180-200 de kilograme, ceea ce este foarte important”, a precizat Gabriel Călugăru, șeful programului de drone din cadru Aerostar Bacău, într-un interviu pentru TVR.

Dronele Watchkeeper X au o altitudine de zbor de aproximativ 5.000 de metri și pot atinge o viteză de aproximativ 145 km/h. Ele vor putea fi înarmate.

Dronele Watchkeeper sunt combat proven, fiind folosite cu succes de armata Marii Britanii în teatrele de operații din Irak și Afganistan.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol