21 mai 2024, 1:25

România interzice două filme ruseşti, considerate de propagandă, Moscova se înfurie

Schimb de replici dure între Ministerul Culturii de la București și Ministerul de Externe de la Moscova, pe tema a două filme rusești care au fost oprite de la difuzare în România, pentru că sunt considerate de propagandă.

Interdicția a fost impusă de ministrul Raluca Turcan, după ce a aflat că filmele aveau programată proiecția gratuită, în urma unui parteneriat dintre Arhiva Națională de Filme și o entitate sub autoritatea Ambasadei Ruse.

Este vorba despre producții recente, „Provocare” și „Vremea celor dintâi” care sunt considerate filme de propagandă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a calificat decizia autorităților de la București ca „o anulare a culturii ruse”.

În replică, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis, printr-un mesaj, că regretă că „este pus semnul egal între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internaționale, finanțate de guvernul rus”.

Filmele…

Provocarea (The Challenge) este primul film din istoria cinematografului profesionist care ar fi fost turnat în spațiu. Aceasta este prima colaborare între agenția spațială rusă Roscosmos și postul public de televiziune Pervîi Kanal.

Este prima producție realizată în spațiu. Filmările au avut avut loc în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o pe actrița Iulia Peresild în rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.

La doar câteva luni după încheierea filmărilor pe ISS, Rusia a invadat Ucraina și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează ca după 2024 să părăsească stația spațială pe care o operează în parteneriat cu agenția americană NASA.

Provocarea este considerat filmul cu cele mai mari încasări din istoria Rusiei, peste 2 miliarde de ruble (în jur de 20 de milioane de euro), conform presei ruse.

Vremea celor dintâi este cel de-al doilea film care a fost interzis.

Și această producție marșează pe excepționalismul poporului rus care a făcut primul zbor în Cosmos.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol