20 iunie 2022, 15:13

„România la Jocurile Olimpice” – expoziție emoționantă a participării României

În perioada 25 martie-10 mai, în incinta centrelor comerciale din cadrul grupul IULIUS din Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava, vizitatorii pot descoperi istoria participării României la Jocurile Olimpice prin incursiunea în universul obiectelor, imaginilor și al poveștilor aparținând marilor campioni ai țării.

Ediția a doua a expoziției „România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU, și cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor, federațiilor și al colecționarilor, aduce în prim-plan cultura sportivă de performanță în România, din interbelic și până în prezent, capătând o versiune extinsă, itinerantă, prin găzduirea de către Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Town Timișoara și Iulius Mall Suceava.

O scurtă radiografie a sportului românesc și a rezultatelor noastre de la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene și Mondiale din toate timpurile prezentată prin sute de obiecte de colecție, printre care medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini și articole de arhivă urmează să fie descoperite, precum și exponate care spun povestea a peste 15 sporturi olimpice și a marilor campioni ai țării noastre.

Printre cele mai interesante exponate se numără costume oficiale de participare la Jocurile Olimpice, medalii și recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Ionela Târlea, Alina Dumitru, Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Monica Roşu, Nicoleta Grasu, Gheorghe Berceanu, Ion Țiriac, Laura Ilie, Maricica Puică și mulți alții. Vor fi prezente în expoziție impresionantele echipamente oficiale de competiții la campionatele europene, mondiale și Jocurile Olimpice de vară și de iarnă pentru bob, sanie, skeleton, kaiac și canoe, scrimă, tir, hockei pe gheață, călărie, lupte, atletism, patinaj de viteză ș.a.m.d.

Expoziția va surprinde și o galerie curatoriată de materiale din presa antebelică şi interbelică de popularizare a sportului, reportaje speciale din perioada anilor ’50-‘90 despre lotul României de sport, participant la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene – mari campioni, propagandă comunista sportivă din almanahuri și multe altele.

Evenimentul va avea loc între 25 martie-6 aprilie la Iulius Mall Cluj-Napoca, 10-26 aprilie la Iulius Town Timișoara și 30 aprilie-10 mai la IULIUS Mall Suceava.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol