20 aprilie 2024, 1:53

România, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Robotică

David Călugaru de 13 ani și Mihai David de 14 ani de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” împreună cu Ștefan Stoian de 14 ani, de la Colegiul „Mircea Eliade” din orașul Galați sunt nume pe care toată lumea trebuie să le cunoască. Elevii au reușit să creeze o microfermă pentru saltă într-un robot și să obțină medalia de argint la Olimpiada Internațională de Robotică.

Sursă foto: viata-libera.ro

Robotul pe care l-au făcut însămânțează, udă semințele și urcă cutiile obținute cu microplante într-un turn vertical de unde se facilitează creșterea printr-un ansamblu format din leduri și lumina necesară plantelor în procesul de fotosinteză. Toate acestea reprezintă un mecanism amplu și automat pentru producerea, dar și vinderea unei gustări sănătoase.

Sistemul robotizat creat de cei trei mici inventatori este pentru creșterea microgreens, mai exact niște plante de mici dimensiuni cărora imediat după perioada de germinare le apar frunzele.

Cercetătorii au dovedit ca aceste plante sunt de aproximativ 40 de ori mai hrănitoare, mai aromate și cu mai multe vitamine ori nutrienți față de aceeași plantă ajunsă la maturitate.

Robotul creat de David, Mihai și Ștefan este unul deosebit deoarece este realizat din piese Lego și circuite electrice controlate de calculatoare cu softuri programate în mod diferit. Elevii au învățat care este modul normal de creștere al plantelor și s-au gândit cum pot fi acestea produse într-un mod eficient, cu un preț minim și cât mai aproape de posibili clienți.

Sursă foto: reperul.ro

Apeşi un buton şi primești o cutie cu microplante pentru salate, care conţin până la de 40 de ori mai multe vitamine comparativ cu o plantă adultă. Robotul nostru însămânţează, udă seminţele, mută cutiile într-un turn de creştere vertical ( în vederea eficientizării spaţiului ) şi iluminat, pentru a ajuta fotosinteza. După 3 – 4 zile seminţele germinează, apar primele frunze adevărate, iar plantele pot fi vândute”, a menționat Mihai David.

Robotul realizat de cei trei elevi gălățeni este mai exact o fermă verticală și automată în care cresc microplantele. Această creație poate fi așezată în orice magazin, orice casă sau chiar la locul de muncă.

Ce face acest aparat mai exact?

Acesta pregătește patul pentru germinare, însămânțează, udă și la final urcă cutiile în turnul de care menționam mai sus, pentru procesul de creștere. Această modalitate de organizare este potrivită și pentru economisirea spațiului. După trei zile de când semințele au fost udate și au stat la lumina necesară pentru fotosinteză, urmează alte trei zile până când plantele pot fi vândute. Legat de recipientele în care sunt puse plantele acestea provin de la o imprimantă 3D care funcționează cu un material foarte ieftin.

Aceste plante pot fi folosite de către consumatori la orice masă. „Am programat un sistem de management de stoc, aşa că ştim exact unde şi în ce etapă de producţie este fiecare cutie, câte am vândut şi ce am încasat. Robotul mută plăntuţele la frig şi face reduceri de preţ pentru a elimina stocurile”, a declarat Ştefan Stoian.

Sursă foto: ciocolatasivanilie.ro

Legat de costul unei cutii cu microplante, acesta va fi în funcție de cerere și ofertă. Însă elevii au spus că va fi accesibil pentru oricine, deoarece întreg procesul pentru dezvoltarea plantelor este automat și cheltuielile necesare sunt minime ( doar de întreținere al robotului ). Mai exact acest preț este dat de o inteligență artificială ( machine learning ) realizată de alți doi români care le-au oferit elevilor șansa să o utilizeze pentru robotul creat de ei. Acest machine learning învață în mod constant pe măsură ce fenomenul de creștere și de vânzare al plantelor avansează. Elevii au cerut Oficiului Național pentru Invenții și Mărci să consemneze invenția, deoarece urmează să o pună în practică în cel mai scurt timp.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol