28 mai 2022, 13:22

România olimpică la… inflație. Află cu cât au crescut prețurile de consum, în comparație cu celelalte state UE

România a avut și în acest an cea mai mare rată a inflației dintre statele membre ale Uniunii Europene, înregistrând o creștere a prețurilor de consum cu aproximativ 4,4%, procent similar cu cel luna aprilie, menționează Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

În restul Uniunii Europene, rata inflației anuale a scăzut în luna mai 2019 până la 1,6%, de la 1,9%, cât a fost înregistat în aprile aprilie, iar în zona euro inflația coborând cu până la 0,5% față de luna aprilie.

Cea mai ridicată rată a inflației, în rândul statelor membre UE, este deținută de România (4,4%), urmată de Ungaria (4%) și Letonia (3,5%). Pe de ce-a laltă parte, țările cu cea mai scăzută rată anuală a inflației au fost Cipru (0,2%), Portugalia (0,3%) și Grecia (0,6%), potrivit ziare.com.

Potrivit raportului Eurostat, comparativ cu luna aprilie a anului în curs, rata inflației a scăzut în 16 state membre UE, a rămas stabilă în cinci dintre ele, printre care și România, dar a și crescut în alte șase țări.

Se pare că cele mai privilegiate au fost statele din zona euro, unde cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor s-a resimțit în cazul plății pentru diferite servicii (0,47 %), urmate de prețurile la energie (0,38%) și de cele la alimente și țigări (0,29%), mai menționează ziare.com.

Potrivit unor date publicate de Institutul National de Statistica (INS), se pare că prețurile de consum din România au crescut cu 0,46% în mai 2019, față de luna aprile, dar și cu 3,22% față de sfârșitul anului trecut. Mai mult, rata inflației s-a menținut la 4,1% și din pricina scumpirii alimentelor cu 5,24%, a mărfurilor nealimentare cu 3,27% și a serviciilor cu 4,3%.

Sursă Foto: axanews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol