7 iunie 2020, 12:45

România, pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene

România este pregătită să-şi asume de la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, este mesajul transmis la Bruxelles de ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. În discuţiile purtate cu mai mulţi comisari europeni, oficialul român a vorbit despre priorităţile României pentru anul viitor în domenii precum buget şi resurse umane, cercetare, energie şi concurenţă.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a transmis la Bruxelles că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va depune toate eforturile pentru închiderea în cele mai bune condiţii a cât mai multor dosare, urmărind în egală măsură calitatea formulelor de compromis, dar şi obţinerea unui acord în timp util. În ceea ce priveşte aşteptările ţării noastre, ministrul Victor Negrescu spunea că România îşi doreşte ca politica de coeziune ce ţine de convergenţa economică, socială şi teritorială să fie un element central în bugetul european. Referitor la politica agricolă, România vrea măsuri pentru reducerea decalajelor privind subvenţiile, sprijinirea tinerilor fermieri şi a exploataţiilor agricole competitive, care aduc pe piaţa europeană produse de calitate. Un alt domeniu îl reprezintă cercetarea şi inovarea şi va fi pe agenda de priorităţi a României, potrivit romania-actualitati.ro

sursa: rador.ro

Victor Negrescu a explicat că România doreşte acces egal şi echitabil la resursele acestui domeniu, salarii egale pentru toţi cercetătorii, indiferent de unde provin, iar evaluarea să se facă într-o manieră transparentă. O altă prioritate pentru România va fi domeniul concurenţei. Ţara noastră doreşte ca economiile statelor membre să fie competitive la nivel mondial, iar pentru aceasta este nevoie de o strategie europeană care să ţină cont de nevoia de investiţii în unele sectoare economice.

România doreşte o preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene bazată pe dialog între statele membre şi consens pe dosarele importante, a mai precizat ministrul delegat pentru afaceri europene. Victor Negrescu afirma că ţara noastră este pregătită să îşi asume preşedinţia din umbră în timpul mandatului ce va fi deţinut de Austria, ceea ce înseamnă că va fi prezentă la toate negocierile, inclusiv cu Parlamentul European şi Comisia Europeană.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.