Luni, Societatea Ornitologică Română (SOR) a montat în Parcul lacului Ciuperca din municipiul Tulcea, două hrănitori şi 15 cuiburi pentru păsările sălbatice de talie mică, precum şi două panouri informative despre acestea.
SOR reprezintă cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România. Aceasta s-a înfiinţat în urmă cu peste 25 de ani şi are drept obiectiv principal protejarea păsărilor şi a naturii.
Activitatea face parte din proiectul „România prinde aripi” – începută cu patru ani în urmă în Cluj-Napoca, apoi s-a extins în 13 oraşe şi în Bucureşti.
Proiectul se desfăşoară în iarna 2017-2018 în 10 oraşe, cu ajutorul unui grant oferit în urma concursului „Ţara lui Andrei”, organizat de OMV Petrom. Valoarea proiectului este de peste 88.000 de lei, grantul primit de SOR fiind de 47.250 de lei. Proiectul va continua astăzi în Parcul Tăbăcăriei din municipiul Constanţa.
„Noi nu dăm ajutoare sociale, doar sprijinim păsările cântătoare să treacă iarna. Cele mai multe dintre ele sunt insectivore, iar din martie, atunci când apar insectele, nu le vom mai hrăni” – a declarat luni reprezentantul SOR, Ovidiu Bufnilă, potrivit celor de la agerpres.ro.
Ornitologul justifică lângă panoul informativ instalat deja pe malul lacului Ciuperca de ce nu este de acord cu ajutoarele sociale pentru păsări: „Masculul de cinteză rămâne să păzească teritoriul, în timp ce femelele migrează. Piţigoiul albastru este un mare amator de aromaterapie. E drept, ia mentă, levănţică în cuib să-şi alunge paraziţii. Mierla merge tot timpul la SPA. Dacă prinde soare, stă şi face băi de soare” – a afirmat Ovidiu Bufnilă.
Conform sursei precizate, o lecţie despre păsări din partea reprezentantului SOR poate dura ore bune. Acesta vorbeşte cu aceeași pasiune şi despre proiect: „Satisfacţia mea cea mai mare este că lumea vine să se implice pentru natură şi vreau ca anul viitor să ajungem în şi mai multe oraşe. Iarna aceasta reuşim să ajungem în 10 oraşe”.
În echipa care montează cuiburile sunt şi doi copii. Unul dintre ei, un băiat, ţine un cuib în mână.
”Sunt copaci tineri cu lemnul tare. Dacă lemnul nu e bătrân, nu au scorbură şi dacă nu au scorbură, nu au unde să cuibărească. Iar noi le dăm aceste cuiburi în care se pot înghesui”, a afirmat Bufnilă.
Colegii din filiala teritorială au montat cuiburile pentru păsările mici, iar şeful filialei, Eugen Petrescu, a fost cel care a ales copacii pentru acestea. „Întotdeauna cuiburile se vor monta pe direcţia sud-est, pentru că de acolo vine soarele”- a explicat Petrescu.
Potrivit reprezentantului SOR, scopul proiectului este să creeze din nou o legătură stânsă între om și natură.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol