19 martie 2024, 6:37

În Europa, România a ajuns în zona Covid „roșu închis”. Restul țărilor este tot mai mult pe verde

România este colorată în roșu închis pe harta epidemiologică a Europei, realizată săptămânal de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în funcție de rata de incidență COVID în ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori și de rata de rezultate pozitive ale testelor. Asta înseamnă că suntem în situația în care avem peste 500 de cazuri COVID la suta de mii de locuitori.

România, în afara „semaforului” Covid

ECDC a stabilit patru grade ale situației epidemiologice, colorate în funcție de cât de îngrijorătoare este situația în diferitele regiuni din Europa:

  • verde
  • portocaliu
  • roșu
  • roșu închis.

 

În zonele verzi, răspândirea generalizată a virusului scade, ceea ce duce la o incidență redusă. Datorită proporției populației vulnerabile vaccinate, se înregistrează mai puține cazuri la persoanele vârstnice. În aceste țări, riscul reprezentat de pandemia SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind scăzut pentru populația generală (atât vaccinată, cât și nevaccinată), cât și pentru populația vulnerabilă vaccinată. Pentru populația vulnerabilă nevaccinată există însă un risc moderat spre mare.

La începutul verii, România a fost colorată pentru prima dată în verde pe harta epidemiologică a Europei. La jumătatea lunii septembrie, România era marcată cu roșu, ca majoritatea regiunilor Europei, însă țara noastră avea o tendință ascendentă, iar celelalte state au înregistrat o descreștere, pe fondul ratei de vaccinare mult mai ridicate.

Pe baza celor mai recente cifre, iată țările clasificate ca roșu închis:

  1. Estonia
  2. Letonia
  3. Lituania
  4. România
  5. Slovacia
  6. Slovenia.

 

Spre deosebire de ratele de infecție din țările menționate mai sus, România a înregistrat cel mai mare număr dintre toate. Doar în ultimele 24 de ore, România a înregistrat 16.383 de noi cazuri de infecție COVID-19.

ECDC descurajează călătoriile într-una din aceste zone, în special pentru persoanele care nu au fost vaccinate sau recuperate după boală. Chiar dacă fiecare stat membru al UE își păstrează propriile reguli de intrare și restricții, în general, toți călătorii nevaccinați și nerecuperați din țările cu lista roșu închis sunt obligați să respecte cele mai stricte restricții atunci când călătoresc în alte țări.

Apel disperat al medicilor

Medicii români au emis o scrisoare deschisă intitulată „Un strigăt de disperare”, din cauză că sistemul de sănătate al țării nu mai face față valului de infecții și decese. Colegiul Medicilor din București, o organizație neguvernamentală care reprezintă medicii din București, a declarat că sistemul medical „a atins limita” și că ratele scăzute de vaccinare au arătat un „eșec de încredere”.

„Suntem disperați pentru că în fiecare zi pierdem sute de pacienți în spitalele din România. Suntem disperați, pentru că, din păcate, am auzit de prea multe ori: «Nu pot respira… nu sunt vaccinat»”.

Presiunea asupra spitalelor i-a determinat pe oficialii români săptămâna trecută să suspende procedurile medicale care nu sunt de urgență timp de 30 de zile și să ceară ajutor de la UE.

„Astăzi, știința și medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaționale de referință în domeniul sănătății, că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19”, se mai arată în scrisoare.

O parte din vina crizei a fost pusă pe rata de vaccinare din România, una dintre cele mai scăzute din Europa. În ciuda eforturilor depuse de autorități pentru a convinge oamenii să se vaccineze, doar aproximativ o treime dintre români au primit vaccinul împotriva coronavirusului.

Românii încă refuză vaccinul

Chiar și pe fondul celui de-al patrulea val devastator, mulți români încă nu sunt dornici să facă vaccinul. Un sondaj realizat de Reveal Marketing Research la începutul lunii octombrie a arătat că șase din zece români nu intenționează să se vaccineze. Similar cu datele din ianuarie 2021, femeile declară că nu se vor vaccina, un procentaj mai mare dintre acestea refuzând mai degrabă din cauza reacțiilor adverse (57% față de 47% pentru bărbați), în timp ce, în rândul bărbaților, intenția de vaccinare este mult mai mare (43% pentru bărbați față de 40% pentru femei).

Un nou val de infecții cu coronavirus a început în această vară în sud-estul Europei, inclusiv în România, deoarece varianta Delta a virusului s-a răspândit în toată regiunea. Infecțiile din unele țări, inclusiv Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord și Slovenia par să fi atins apogeul, dar sunt încă în creștere în Bulgaria și Moldova și au început să crească din nou în Serbia.

Foto: colaj Digi24 (Youtube) + ECDC


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE