18 aprilie 2024, 8:51

România se află pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Geografie! Rezultate excepționale pentru elevii români

Lotul olimpic de Geografie a obținut două medalii de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică, desfăşurată la Iaşi, în perioada 24-29 iunie. Rezultatul a plasat România pe primul loc în clasamentul pe naţiuni.

Din curiozitate și din dorința de a promova aceste tinere talente, am luat legătura cu Gabriel Alexandru Chivu (clasa a X-a/ Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila), unul dintre elevii care a câștigat medalia de argint la Balcaniadă. Alexandru ne-a împărtășit experiența sa din cadrul olimpiadei și cum a reușit să clădească pas drumul spre performanță.

Sursa facebook.com

Bună Alexandru! Pentru început aș dori să te întreb cum ți-ai descoperit pasiunea pentru geografie?

Gabriel Alexandru Chivu: Pasiunea pentru geografie mi-am descoperit-o din copilărie, când citeam multe enciclopedii despre Terra, astfel, am acumulat cunoștințe generale vaste. Momentul culminant a fost în clasa a V-a, când doamna profesoară de geografie ne-a întrebat dacă vrem să participăm la Concursul Național « Terra ». Eu m-am hotărât să particip, iar în acel an am obținut locul 2 la nivel național. Am participat și în anii următori, unde în clasa a VII-a am obținut tot premiu 2 la nivel național, iar în clasa a VIII-a am obținut mențiune, locul 5 la nivel național, la Olimpiada Nationala de Geografie.

Cum ți s-a părut participarea la Olimpiada Balcanică de Geografie în raport cu așteptările tale?

Sursa ziare.com

Pot spune că a fost cea mai frumoasă experiență. Este o abordare diferită față de etapele naționale ale olimpiadei de geografie. Subiectele au fost practice, de interpretare și analiză a datelor. Am rezolvat subiecte date în anii trecuți la Balcaniadă și am constatat că acestea sunt diferite prin multitudinea de întrebări care îmi puneau la încercare gândirea, logica și nu capacitatea de a reda ceea ce am învățat, ceea ce mi s-a părut nou,  deoarece e mai greu să ”corectezi” gândirea unui copil.

Eu cred ca rolul geografiei nu mai este acela de a descrie Terra, ci acela de a ajuta lumea prin implicarea geografilor în procesul de elaborare și adoptare a legilor pentru dezvoltarea proiectelor mari, pentru că este nevoie de soluții pentru o dezvoltate durabilă.

Organizarea olimpiadei a fost foarte bună. Inspectoratul Școlar Județean Iași, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” și Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul universității au reușit să creeze un program divers și intens, dar care nu a fost obositor.

Voluntarii olimpiadei au fost implicați, am legat prietenii frumoase cu ei, fiind mereu alături de noi în excursii și prezentându-ne orașul din perspectiva lor.

Sursa romaniabreakingnews.ro

Spune-mi, te rog, prin ce probe ai trecut și cum ți s-a părut gradul lor de dificultate.

Olimpiada are 3 probe: proba scrisă, proba de teren și proba multimedia. Toate au avut un nivel ridicat de dificultate.

Proba scrisă a fost bazată pe materia din geografia fizică a lumii despre relief, climă și schimbări climatice, cât și din geografie umană cu privire la demografie, geopolitică, globalizare, urbanizare și amenajarea teritoriului.

Proba de teren a durat 6 ore și a avut 2 părți: una pe teren, în 3 puncte de observație, unde am avut timp de 30 de minute să dăm răspunsuri la 4 sau 5 pagini întrebări, iar a doua parte s-a desfășurat în sala de concurs, unde au fost întrebări practice despre punctele de observare. De exemplu, a trebuit să facem un mic plan de dezvoltare, să spunem ce riscuri presupune construirea unei clădiri într-o anumită zonă și să propunem două activități pentru a face zona unui lac mai atractivă.

Proba multimedia a cuprins 40 slide-uri în power point, cu 40 de întrebări la care trebuia să răspundem în 40 minute. Această probă a pus accent pe capacitatea de reacție, asocierea cunoștințelor cu imaginile într-un ritm alert.

Sursa romaniabreakingnews.ro

Având în vedere că ai menționat că probele au avut un nivel înalt de dificultate aș dori să te întreb cine te-a sprijinit pe parcursul competiției și ce te-a motivat ?

Pe parcursul competiției, in cele 5 zile, m-au sprijinit profesorii de la lot, Dorin si Cornelia Mihaela Fiscutean care au fost alături de noi. De asemenea, am avut și susținerea părinților. M-a motivat faptul că vreau sa dovedesc ca sunt printre cei mai buni.

Știu că ai obținut medalia de argint și voiam să te întreb ce îți dorești să faci pe viitor ? Vei participa și la alte competiții ?

Pe viitor doresc să studiez Geografia la Universitatea Cambridge. La anul mi-am propus să particip la Olimpiada Internațională de Geografie care se va desfășura la Hong Kong.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol