1 octombrie 2023, 12:31

România și Bulgaria vor să construiască un nou pod peste Dunăre, la Giurgiu-Ruse

România și Bulgaria vor să construiască un nou pod peste Dunăre, la Giurgiu-Ruse, pe care să circule mașini și trenuri.

Documentația a fost înaintată deja Uniunii Europene, iar la începutul anului viitor vom afla dacă proiectul va primi finanțare.

Actualul pod peste Dunăre dintre cele două localități este vechi, are o singură bandă pe sens și un tranzit de peste 2.000 de camioane pe zi.

Construcția celui nou ar elimina blocajele în cel mai folosit punct de frontieră dintre România și Bulgaria, iar timpul de așteptare s-ar reduce considerabil.

Podul Prieteniei are 69 de ani de exploatare și face parte din ruta comercială dinspre Orient către Europa.

În prezent, cozile de camioane în ambele sensuri se întind pe mai mulți kilometri, iar turiștii sunt obligați să aștepte zeci de minute și uneori ore întregi în cozi, apoi se înghesuie pe podul cu o singură bandă pe sens.

Șoferii spun că realizarea unui nou pod trebuia să fie o prioritate pentru autoritățile din România și Bulgaria. De aceea, cele două state au început acțiuni reale pentru construirea unui nou pod rutier și feroviar peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse.

România și Bulgaria au prezentat Comisiei Europene un proiect comun pentru un studiu de fezabilitate.

Până la jumătatea anului 2024 se urmărește semnarea contractului cu Comisia Europeană, iar până la finalul anului 2026 se prevede implementarea proiectului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol