6 decembrie 2024, 5:45

România sprijină propunerea Comisiei Europene de a interzice importul de petrol din Rusia

România sprijină propunerea Comisiei Europene privind interdicţia importului de petrol din Rusia, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că se discută de multă vreme despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc.

Şeful statului a mai afirmat că ţara noastră este pregătită pentru această situaţie. Subiectul a fost analizat şi la întrevederea pe care preşedintele a avut-o ieri la Bucureşti cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria. Şeful Guvernului a afirmat cu acest prilej că România face eforturi pentru diversificarea surselor de energie şi pentru creşterea capacităţii de exploatare a resurselor de gaze naturale.

Uniunea Europeană a confirmat miercuri că intenţionează să pună capăt tuturor importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, până la finele acestui an, cea mai extremă măsură anunţată până acum de blocul comunitar în ideea de a pune presiune economică pe Rusia ca să înceteze războiul din Ucraina, informează Reuters.

Cotaţia ţiţeiului a crescut imediat după acest anunţ, pe fondul estimărilor că va avea loc o creştere a competiţiei pentru livrările de petrol din altă parte. În jurul orei 7:45 GMT, cotaţia futures la barilul de ţiţei WTI (West Texas Intermediate n.r.) era în creştere cu 2,8%, până la 105,31 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 2,7% până la 107,84 dolari per baril.

În cadrul celui de al şaselea pachet de sancţiuni, blocul comunitar a anunţat miercuri că va exclude de asemenea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, alături de alte două bănci ruseşti, din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, ceea ce va creşte şi mai mult izolarea Rusiei faţă de sistemul financiar internaţional.

Embargoul anunţat miercuri de Executivul comunitar era în mare parte aşteptat de analişti, după ce săptămâna trecută Germania, prima economie europeană, a renunţat la opoziţia sa anterioară faţă de ideea interzicerii importurilor de petrol rusesc.

Conform măsurilor dezvăluite miercuri, UE va pune capăt importurilor de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate vor înceta până la finele lui 2022. Răgazul mai mare decis în cazul produselor rafinate are legătură cu dependenţa mai mare a UE faţă de motorina importată din Rusia.

Într-un discurs ţinut în Parlamentul European, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a oferit indicii cu privire la o posibilă exceptarea de la noua reglementare, în pofida apariţiei în presă a unor zvonuri privind posibilitatea de a importa în continuare petrol rusesc de către Ungaria şi Slovacia, ţări ale căror sisteme energetice au fost construite în perioada comunistă şi sunt complet dependente de conductele sovietice de petrol.

Kievul spune că exporturile de energie ale Rusiei către Europa ajută Kremlinul să finanțeze războiul din Ucraina. Germania, una dintre țările cele mai dependente de energia din Rusia, și-a schimbat poziția referitoare la un embargo asupra petolului de la Moscova.

Cancelarul Olaf Scholz, care a fost mai precaut decât alți lideri occidentali în susținerea Ucrainei, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a adopta o linie mai fermă împotriva Moscovei. Acesta a promis că sancțiunile nu vor fi ridicate până când Vladimir Putin nu va semna un acord de pace cu Ucraina pe care Kievul îl poate sprijini.

Germania și-a redus deja dependența de petrolul rusesc de la 35%, la sfârșitul anului trecut, la 12%. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a cerut statelor membre UE să dea dovadă de “solidaritate cu Ucraina” și “să își facă datoria”.

Rusia furnizează aproximativ 25% din importurile de petrol din UE, dar nivelul de dependență variază între statele membre. Guvernul german a semnalat în weekend că s-ar putea desprinde complet de petrolul din Rusia până la sfârșitul verii.

În schimb, Slovacia a declarat că are nevoie de cel puțin patru ani pentru a putea procesa țiței din alte surse, iar ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că Budapesta nu poate sprijini sancțiuni “care vor face imposibil transportul de gaze naturale sau petrol din Rusia în Ungaria”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol