28 martie 2024, 11:28

România, în top 10 cele mai progresive economii ale lumii

România se află într-un top 10 al celor mai incluzive economii emergente la nivel global, potrivit Inclusive Development Index 2018, o evaluare realizată de World Economic Forum.

Potrivit acestuia, în top 10 cele mai avansate economii ale lumii se regăsesc Norvegia, Islanda, Luxemburg, Elveția, Danemarca, Suedia, Olanda, Irlanda, Australia și Austria. Dintre acestea, nouă țări sunt din Europa, iar șase fac parte din Uniunea Europeană. Inclusive Development Index (IDI) este o evaluare anuală a performanței economice a 103 țări, care măsoară modul în care aceste state evoluează ținând cont de 11 dimensiuni ale progresului economic dincolo de Produsul Intern Brut. Index-ul se bazează pe trei piloni: creștere și dezvoltare, includerea și echitatea între generații – gestionarea durabilă a resurselor naturale și financiare.

La capitolul ”cele mai incluzive economii emergente”, România se află pe locul al 10-lea în lume într-un top condus de Lituania (locul 1), Ungaria (locul 2) și Azerbaidjan (locul 3). În acest top se mai află următoarele țări (locurile 4-9): Letonia, Polonia, Panama, Croația, Uruguay și Chile.

Sursa caleaeuropeana.ro

Practic, topul celor mai incluzive 10 economii emergente este alcătuit din șapte țări ale Uniunii și trei din America Centrală și de Sud.

În profilul de țară cuprins în raport se precizează faptul că România înregistrează cele mai bune scoruri la indicatori precum deținerea de active financiare (locul 7 din 26 de țări), deținerea unei întreprinderi mici (locul 14 din 26 de state), protecție socială (locul 5 din 26 de țări), acces la educație (locul 9) sau echitate (locul 8)

În schimb, țara noastră stă prost la indicatori precum infrastructură digitală (locul 23 din 26), codul fiscal (locul 25 din 26) sau calitatea educației (locul 23 din 26).

Cu referire la indicatorii cheie pentru performanța economică națională, România se află pe locul 25 din 79 de țări în materie de creștere și dezvoltare, având și un PIB pe cap de locuitor de 9.527 de dolari. Totodată, speranța de viață în România este de 66,8 ani (locul 17 din 79 de state).

Datoria publică se află la 39.3% din PIB, ceea ce plasează România pe locul 32 din 79 de țări


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol