24 aprilie 2024, 8:15

România va continua vaccinarea cu AstraZeneca. Lista țărilor care au suspendat vaccinul AstraZeneca

Din ce în ce mai multe țări au suspendat vaccinul AstraZeneca, în așteptarea unui aviz din partea Agenției Europene a Medicamentului. Să vedem care este lista țărilor care au suspendat vaccinul AstraZeneca.

Suedia a anunţat marţi că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 ca măsură de precauţie, relatează Reuters.

Agenţia suedeză pentru produse medicale a anunţat luni că a înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge şi unul cu nivel scăzut de trombocite în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca.

Venezuela, care şi-a început în februarie campania de vaccinare anti-COVID-19 cu vaccinurile rusesc Sputnik V şi chinez Sinopharm, a anunţat luni că nu va autoriza pe teritoriul său vaccinul suedezo-britanic AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe ţări, informează marţi AFP şi dpa, preluate de agerpres.ro.

Germania va opri administrarea vaccinului anti-Covid al AstraZeneca, a anunțat luni Ministerul Sănătății de la Berlin. Germania se alătură astfel mai multor țări europene care au suspendat imunizarea cu acest ser după raportarea mai multor cazuri de îmbolnăvire în rândul celor care au primit vaccinul, scrie Reuters.

Portugalia a anunțat că decizia a fost luată „ca măsură de precauţie”, în aşteptarea instrucţiunilor din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Potrivit Ministerului Sănătății din Cipru, suspendarea va dura până pe cel puțin 18 martie, când se întrunește EMA pentru a prezenta rezultatele unei examinări asupra vaccinului AstraZeneca.

Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale.

Franța a decis și ea luni să „suspende din precauție” folosirea vaccinului AstraZeneca, în așteptarea avizului EMA. A anunțat președintele Emmanuel Macron într-o conferință de presă la Montauban.

Șeful statului a afirmat că „speră să se reia rapid” vaccinarea cu acest ser „dacă avizul autorității europene o va permite”, în condițiile în care mai multe țări europene au suspendat și ele acest vaccin.

Italia a suspendat luni, din rațiuni de precauție, administrarea vaccinului AstraZeneca pe întreg teritoriul țării, după semnalarea unor posibile efecte secundare, a anunțat într-un comunicat Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA).

Țări care nu opresc vaccinarea

La polul opus este AUSTRALIA. Australia nu intenționează să oprească folosirea vacinului AstraZeneca, în ciuda faptului că mai multe țări europene au făcut acest lucru, au spus marți autoritățile, potrivit Reuters.

”Deși Agenția Europeană a Medicamentelor investighează aceste evenimente, a reiterat poziția sa că vaccinul AstraZeneca are succes în protejarea contra Covid-19 și trebuie folosit în continuare”, a spus medicul-șef al Australiei, Paul Kelly.

De asemenea, campania de vaccinare cu AstraZeneca va continua în România. A decis luni seară Comitetul de coordonare a vaccinării.

Autoritățile spun că decizia a fost luată în urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional. Dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Vaccinarea cu Astra Zeneca va continua, de asemenea, în Canada și Marea Britanie.

Ucraina nu prevede suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, acesta fiind singurul disponibil în ţară, în pofida deciziilor în acest sens luate de mai multe ţări europene, a declarat luni pentru AFP ministrul ucrainean al sănătăţii, Maksim Stepanov, relatează agepres.ro.

Ce fac OMS și Agenția Europeană a Medicamentului?

Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii va convoca marţi grupul său de experţi în vaccinare pentru a studia siguranţa vaccinului produs de AstraZeneca, a anunţat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anunță că va organiza joi o „reuniune extraordinară” după ce mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca. „Comitetul de securitate al EMA va examina informaţiile mai detaliat mâine (marţi) şi a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie. Pntru a ajunge la o concluzie asupra informaţiilor colectate şi asupra oricărei alte acţiuni care ar putea fi necesară”, a indicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

Lista țărilor care au suspendat total/parțial vaccinul AstraZeneca

Austria,

Estonia,

Lituania,

Luxemburg (suspendări pe un lot – ABV5300),

România (un lot suspendat – ABV 2856),

Danemarca,

Norvegia,

Islanda,

Italia,

Olanda,

Irlanda,

Bulgaria,

Letonia (suspendare totală a vaccinării),

Germania,

Franța,

Spania,

Slovenia,

Cipru,

Portugalia (suspendare totală a vaccinării).

Suedia,

Venezuela (nu autorizează vaccinul)

Este periculos vaccinul de la AstraZeneca?

Este periculos vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva maladiei COVID-19? De o săptămână, mai multe ţări au suspendat acest ser după detectarea unor grave probleme sangvine la anumite persoane vaccinate. Însă nimic nu indică o legătură de tip cauză-efect, iar reacţiile prompte ale autorităţilor sanitare din mai multe ţări i-au divizat pe profesioniştii din sectorul medical, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.

„Nu are niciun sens să oprim vaccinarea”, a declarat luni Bruno Riou, un director de la Assistance Publique-Hopitaux de Paris (AP-HP), pentru France Inter. „E ca şi cum am spune: ‘S-a produs un accident de automobil cu o persoană vaccinată, de acum vom interzice conducerea automobilelor sau vom suprima vaccinarea'”, a adăugat specialistul francez.

Și în afara Europei

În afara Europei, Republica Democrată Congo, Indonezia şi Thailanda şi-au amânat lansarea campaniilor de vaccinare.

De fiecare dată, autorităţile sanitare reacţionează la apariţia unor astfel de cazuri, în ţările lor sau în străinătate, unde persoane vaccinate dezvoltă probleme sangvine uneori mortale. Este vorba fie despre dificultăţi de coagulare, ca în Austria, fie despre formarea de cheaguri sangvine (tromboză).

Însă autorităţile de resort au recunoscut un lucru: nu există nicio legătură dovedită între aceste probleme de sănătate şi vaccinul AstraZeneca, cu excepţia unei secvenţe cronologice. Dacă vaccinul este suspendat, decizia e luată pentru ca experţii să aibă timpul necesar pentru a se asigura că un astfel de raport de cauzalitate nu există.

Este vorba despre un principiu clasic de precauţie, care se bucură de sprijinul anumitor cercetători.

„Când utilizăm un produs relativ recent, aşa cum sunt toate aceste vaccinuri noi, trebuie să le monitorizăm ca laptele pe foc şi, imediat ce apare un semnal, deşi nu credem în riscul indus de el, trebuie să oprim totul„, declara joi experta elveţiană în vaccinuri Claire-Anne Siegrist pentru RTS.

Însă abordarea explicată mai sus i-a lăsat perplecşi pe mulţi alţi profesionişti din sectorul medical, care afirmă că aceste probleme de sănătate nu par să fie mai frecvente după vaccinarea cu serul AstraZeneca decât în rândul persoanelor vaccinate cu alte produse de imunizare folosite în Europa, precum vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna.

„Se merge prea departe”

Acesta este, de altfel, argumentul prezentat chiar de grupul AstraZeneca. Într-un comunicat publicat duminică, AstraZeneca a subliniat faptul că numărul de cazuri de tromboze după primirea vaccinului este „similar” celui raportat de ceilalţi producători de vaccinuri anti-COVID-19.

Aceste afirmaţii sunt sprijinite de cifrele oficiale publicate în Marea Britanie, una dintre cele mai avansate ţări din lume prin prisma campaniilor de vaccinare. Cifrele britanice demonstrează, de altfel, caracterul extrem de rar al cazurilor de tromboză.

Au existat doar 35 de astfel de cazuri la cele 9,7 milioane de persoane care au primit o doză de vaccin AstraZeneca – reprezentând 0,0004% – şi 24 de cazuri la cele 10,7 milioane de persoane vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech – 0,0002%. În fiecare categorie, a existat un singur deces.

În mod clar, procentul (…) nu este diferit„, a subliniat într-un comunicat Stephen Evans, epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, citat de organizaţia Science Media Centre, care regretă suspendarea vaccinului AstraZeneca în mai multe ţări.

Este cât se poate de rezonabil să studiem cu atenţie legăturile dintre vaccinuri şi problemele de coagulare, dar se merge prea departe atunci când îi împiedicăm pe oameni să primească vaccinurile care pot să îi ajute să evite îmbolnăvirea”, a insistat acelaşi expert.

Ce spune AstraZeneca

Potrivit companiei AstraZeneca, cazurile de tromboză sunt chiar considerabil mai puţin frecvente decât media raportată la nivelul populaţiei nevaccinate.

Acest lucru nu înseamnă însă că vaccinul este lipsit de efecte secundare. În Franţa, datele furnizate de autoritatea cu rol de reglementare a medicamentelor, ANSM, arată că ele sunt mai frecvent semnalate la persoanele vaccinate cu AstraZeneca (0,66%) decât la cele imunizate cu vaccinurile Pfizer-BioNTech (0,19%) şi Moderna (0,12%).

Aceste efecte secundare sunt în general lipsite de gravitate. Însă unele dintre ele se pot dovedi totuşi grave, constând în reacţii alergice, care împiedică respiraţia. Uniunea Europeană a adăugat reacţiile alergice, în urmă cu câteva zile, pe lista de efecte secundare potenţiale ale vaccinului AstraZeneca, chiar dacă astfel de cazuri au fost excepţionale: doar 41 de cazuri raportate la 5 milioane de persoane.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol