17 aprilie 2024, 0:04

Românii creștini romano-catolici, reformaţi, unitarieni și evanghelici sărbătoresc Învierea Domnului

Românii creștini romano-catolici, reformaţi, unitarieni și evanghelici sărbătoresc, duminică, Învierea Domnului. O lume încercată se roagă în case. Separați și totuși uniți în speranță și credință, așteaptă să primească vestea Învierii Domnului.

În data de 3 aprilie, înainte de începutul Săptămânii Sfinte, săptămâna care a precedat sărbătoarea Învierii Domnului, Papa Francisc a transmis un mesaj video catolicilor din întreaga lume, îndemnându-i, în contextul pandemiei de coronavirus, la speranţă, la solidaritate cu cei care suferă şi la rugăciune.

„Celebrăm într-un mod cu adevărat neobişnuit Săptămâna Sfântă, care arată şi sintetizează mesajul Evangheliei, al iubirii fără limite a lui Dumnezeu”, a spus printre altele Suveranul Pontif în mesajul său (https://www.catholica.ro/).

Sobru și esențial

În această perioadă totul va fi mai sobru şi esenţial, potrivit L’Osservatore Romano (9 aprilie 2020), preluat de http://www.ercis.ro: „Oficiul Celebrărilor Liturgice ale Suveranului Pontif a trebuit să organizeze în timpi rapizi riturile pe care Papa Francisc urmează să le prezideze fără prezenţa credincioşilor, într-o bazilică ‘Sfântul Petru’ semi-goală. Şi totuşi niciodată ca la acest Paşte atâţia vor privi la papa graţie mijloacelor de comunicare”, arată sursa citată.

Aceeaşi sobrietate va caracteriza şi Liturghia din duminica Paştilor, pe care Papa Francisc o va celebra la ora 11.00 (12.00 ora României), la Altarul Catedrei. Evanghelia va fi proclamată în greacă şi în latină.

La sfârşit Papa va merge în sacristie să se dezbrace de veşminte, apoi se va întoarce în bazilică în faţa Altarului Mărturisirii, de unde va rosti mesajul „Urbi et Orbi” şi va împărţi binecuvântarea pascală. Aşadar, potrivit L’Osservatore Romano, totul se va desfăşura în interior.

Vigilia Pascală

Vigilia Pascală, celebrată în noaptea de Paşti, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o „priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42), iar această priveghere, care este cea mai mare şi mai nobilă dintre toate solemnităţile, trebuie să fie unică pentru fiecare biserică (http://www.ercis.ro).

Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfăşoare în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.

În acest an, la veghea din Sâmbăta Sfântă, la ora 21.00 (22.00 ora României), la bazilica „Sfântul Petru” din Vatican nu se vor celebra botezuri.

Ceremonia iniţială cu focul va avea loc în spatele Altarului Mărturisirii. Nu vor fi lumânări pentru cei prezenţi şi cântarea celor trei invocaţii „lumen Christi” va avea loc numai cu aprinderea ulterioară a luminilor din bazilică în timpul procesiunii spre altar. Vor trage clopotele de la bazilica „Sfântul Petru” în momentul „Gloria” care anunţă Învierea.

Toate celebrările liturgice ale Săptămânii Sfinte la Vatican se vor desfăşura în bazilica „Sfântul Petru” şi vor fi transmise în direct pe canalul YouTube Vaticannews, fiind puse, prin Vatican Media, la dispoziţia celor care solicită conexiunea în vederea transmisiunilor live la televiziune, radio şi social-media, informează site-ul www.vaticannews.va.

Catedrala Sfântul Iosif

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, va celebra sâmbătă, de la ora 23,00, Vigilia Pascală de la Catedrala Sf. Iosif, ceremonia urmând să se desfăşoare cu uşile închise, fără credincioşi.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, transmis sâmbătă AGERPRES, credincioşii vor putea participa de acasă, prin intermediul transmisiunii în direct pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei.

Ritualul va începe cu aprinderea Lumânării Pascale – simbol al lui Cristos Înviat, de la care vor fi aprinse apoi lumânările preoţilor din Catedrală, credincioşii fiind invitaţi, în acest moment, să aprindă o lumânare acasă.

În prezenţa acestei lumini, credincioşii vor asculta Vestirea solemnă a Învierii (Preconiul Pascal) şi Cuvântul lui Dumnezeu care evocă istoria Mântuirii, de la creaţie şi până la Învierea lui Cristos din morţi.

Puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele vor bate din nou, după o tăcere de trei zile.

Tot atunci, pentru prima oară, după 40 de zile de post, se va intona cântarea „Aleluia”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, înainte de ora 1,00, preoţii şi episcopii din Catedrală, şi credincioşii din casele lor, cu lumânările aprinse, vor intona solemn „Cristos a înviat!”.

Omilia va fi rostită de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol