19 aprilie 2024, 4:56

Românii pot folosi o aplicaţie care îi ajută să afle dacă au intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19

O aplicație de avertizare a celor care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus a fost lansată în România.

Aplicația „First Contact” poate fi folosită pe telefoanele cu sistem Android și garantează anonimatul tuturor celor implicați.

Aplicația ”First Contact” îi avertizează pe utilizatori dacă s-au aflat în preajma unei persoane infectate cu noul coronavirus, dar și cât timp au petrecut în apropierea acesteia, indiferent dacă o cunosc sau nu, relatează Radio România Actualități.

Proiect inițiat și realizat de un ONG, cu voluntari specialiști în IT

Proiectul a fost inițiat și realizat de un ONG, împreună cu câțiva voluntari specialiști în domeniul IT și s-a derulat pe parcursul a opt luni.

Inițiatorii susțin că prin această lansare România iese din zona gri a Uniunii Europene, unde rămăsese alături de alte șase state care nu utilizează încă astfel de aplicații în combaterea pandemiei.

„First Contact” folosește tehnologia Bluetooth, iar stocarea și procesarea datelor anonime ale întâlnirilor se fac exclusiv pe telefonul utilizatorului. Această soluție descentralizată este recomandată inclusiv de Comisia Europeană și este adoptată în 16 dintre statele Uniunii Europene.

Funcționează cu Bluetooth pornit

Aplicația poate fi descărcată de pe Google Play și pentru a funcționa trebuie să ai permanent Bluetooth-ul pornit la telefon, a explicat la Europa FM, coordonatorul proiectului, Dan Țeca.

Este important însă ca aplicația să fie folosită de cât mai mulți oameni, iar persoanele diagnosticate cu COVID-19 să încarce în aplicație rezultatul testului pozitiv.

Fiecare utilizator va primi un fel de nick-name format din cifre și litere, care se schimbă la fiecare sfert de oră. În momentul în care este diagnosticat cu COVID-19, el trebuie să introducă în aplicație toate aceste date.
Aplicația First contact a fost deja testată de 600 de voluntari și proiecte similare funcționează deja cu succes în alte 20 de țări europene.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol