16 iunie 2025, 16:32

Românii și cumpărăturile. Cum afectează epidemia de coronavirus micii antreprenori: „Vânzările ne-au scazut în procent de aproape 75%”

În timpul pandemiei de coronavirus, chiar și obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat la 180 de grade. Ceea ce ieri părea normalitate, astăzi este un lux, chiar și în cazul produselor pe care le consumăm. Autoritățile ne sfătuiesc să ne limităm în a ne achiziționa doar produsele de strictă necesitate și să evităm deplasările pentru cumpărături de care nu avem nevoie, pentru a limita răspândirea virusului COVID-19.

Pentru că acest lucru pare aproape imposibil, specialiștii ne recomandă să facem apel serviciile de livrare a alimentelor. Dar care sunt cele mai sigure metode de a merge la cumpărături sau de a accepta o livrare la domiciliu?

Care sunt riscurile din magazine?

După cum știm, coronavirusul se răspândește foarte ușor, atunci când o persoană infectată tușește și elimină virusul prin intermediul salivei, în aer. Infectarea se poate produce atunci când respirați sau atingeți o suprafață pe care aceste particule de salivă contamitate au aterizat.

Așadar, mersul la cumpărături este mai periculos decât ne-am imaginat, deoarece riști să te amesteci cu alte persoane. De aceea este importantă păstrearea distanței sociale (cel puțin 2 metri).

Supermarketurile pot oferi un „cadru ideal” pentru transferul virusului COVID-19  spune prof. Sally Bloomfield, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Mulți oameni ating și înlocuiesc articole, stau la cozile de la casă, ating carduri, bani, butoane pentru lifturi, parcare, butoane de pe aparatele POS  chitanțE etc … Nu mai vorbim de faptul că sunt în apropierea mai multor alte persoane.”, pentru BBC. 

Riscul alimentelor în sine

Potrivit specialiștilor, nu există dovezi care să ateste că virusul COVID-19 se poate transmite și prin alimente, iar gătirea minuțioasă a acestora va ucide cu siguranță virusul. Agenția de Standarde Alimentare din Marea Britanie oferă o serie de sfaturi despre siguranța alimentelor pe care le cumpărăm în magazin și le aducem acasă și ce trebuie să facem pentru a nu ne infecta cu coronavirus.

Unul dintre cele mai importante sfaturi de urmat ar fi să aveți grijă să dezinfectați ambalajele produselor pe care tocmai le-ați cumpărat, înainte de a le folosi.

Sfatutile online oferite de Agenția de Standarde Alimentare UK spun touși că  „Nu se știe că ambalajele alimentare prezintă un risc specific.” Însă, unii experți au sfaturi suplimentare care să ne ajute în acest sens.

Unul dintre ele ar fi să aveți grijă să dezinfectați ambalajele produselor pe care tocmai le-ați cumpărat, înainte de a le folosi. „Pentru produsele ambalate”, spune prof. Bloomfield, „fie păstrați-le timp de 72 de ore înainte de a le folosi, fie pulverizați și ștergeți recipiente de plastic sau de sticlă cu înălbitor [care este diluat cu atenție, așa cum este indicat pe sticlă], pentru BBC. 

Cât de sigure sunt livrările la domiciliu?

Multe dintre restaurantele din întreaga lume și-au reconstruit politica și fac livrări la domiciului. Marile lanțuri de restaurante sunt cel mai probabil orientate către prepararea alimentelor profesionale, igienice, astfel încât ar exista un risc minim din cauza unei mese prost gătite.

Totodată, specialiștii au câteva recomandări și în ceea ce privește riscul de contaminare în urma atingerii ambalajelor, prin golirea conținutului [într-un vas curat], aruncarea ambalajului într-o pungă de deșeuri și spălarea pe mâini bine înainte de a mânca”, a mai menționat Sally Bloomfield pentru BBC. 

Cum afectează epidemia de coronavirus micii antreprenori din România?

Declararea stării de urgență a lovit ca un fulger întregul sector economic din România, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt micii antreprenori, care fie intră în insolvență din lipsa vânzărilor, fie nu își mai pot plăti angajații și pun lacătul pe ușă.

Într-un interviu acordat pentru Edițiadedimineață.ro, Alexandra Ioana Curcă, o tânără care și-a transformat pasiunea pentru prăjituri în business, ne-a povestit cum reușește să facă livrări la domiciliu, dar și care au fost principalele măsuri pe care le-a luat pentru a-și ține vie afacerea.

Editiadedimineata.ro: Cât de sigur este să comanzi mâncare online în aceste zile? Cât de sigure sunt alimentele? 

Alexandra Ioana Curcă: În momentul de față este cel mai sigur pentru noi să comandăm  online pentru că astfel evităm aglomerația din magazinele mari și evităm să atingem o grămadă de alte produse. Cred că toți antreprenorii de afaceri mici sau mijlocii și-au luat măsurile specifice afacerii lor astfel încât în această situație de criză să nu rămână fără angajați sau fără business-ul propriu. Noi ne-am mutat în online pe comenzi, așa învatam și online-ul, încercăm să ne păstrăm și afacerea până va trece criza.

Editiadedimineata.ro: Care au fost principalele măsuri luate de restaurantele care livrează mâncare și ce măsuri ai implementat tu în cadrul afacerii tale? 

Alexandra Ioana Curcă: Spațiul de lucru este mereu igienizat, vasele folosite sunt spalate la temperaturi ridicate. Acum lucreaza un singur angajat, cofetara care preia comenzile luate de noi și începe procesul tehnologic de preparare. Avem doi angajați în somaj tehnic. De această procedură s-a ocupat contabila. Ne bucuram însă ca s-au eficientizat lucrurile si la noi în țară și nu trebuie să ne prezentam mereu cu clasicul dosar cu șină, am avut doar un singur formular depus online, acum ramane să aflpm și dacă totul se va produce în termenul dat de ei. 

Alexandra Ioana Curcă a închis cofetăria încă din a doua zi de când în România a intrat în vigoare Starea de Urgență și a fost nevoită să își trimită oamenii în șomaj tehnic. Însă aceasta ne-a mai menționat și faptul că ea, împreună cu asocitatul său, au făcut tot posibilul pentru a-și păstra aproape angajații, spunând că este destul de greu „să găsești oameni buni” care să fie dispuși să ajute.

Pentru asta ține în permanență legătura cu angajații și chiar se îngrijește de sănătatea lor. „Noi avem o relație foarte ok cu angajații noștri și păstram tot timpul legătura cu ei. În trusa medicală avem un termometru și o rugăm mereu pe cofetară să-și ia temperatura.”

Editiadedimineata.ro: Care este fuxul comenzilor în această perioadă, față de cum mergeau vânzările înainte?

Alexandra Ioana Curcă: Fluxul comenzilor este foarte scăzut, aici pot fi o grămadă de motive: neîncredera oamenilor, vechimea noastră în online, lipsa siguranței locului de muncă al clienților și de aici împărțirea mai cu grijă a cheltuielilor. Vânzările ne-au scăzut în procent de aproape 75% de când s-a instaurat starea de urgență.

Editiadedimineata.ro: Cum decurge un proces de livrare? Colaborezi cu vreo firmă de curierat sau onorezi comenzile pe cont propriu? 

Alexandra Ioana Curcă: Procesul de livrare, clientul ne sună sau ne scrie pe Facebook, preluăm comanda, o dam către cofetar, să înceapă procesul tehnologic, iar noi ne ocupăm de livrare către client. Suntem pregătiți cu măști, mănuși și combinezoane și, de asemeanea, sfătuim clientul să poarte atunci cand ne iese în întâmpinare, mănuși și mască pentru a se proteja. Plata se poate face atât cash, cât și card, dar noi preferăm card, pentru a nu fi nevoiți să ne atingem prea mult, reducând astfel riscul de infectare cu coronavirus. Noi ne asigurăm clientii de bunul mers al lucrurilor pentru că, în acelasi timp, avem grijă și de noi.

Sursă Foto: Facebook

Editiadedimineata.ro: Cum a început povestea Dulce Nana? 

Alexandra Ioana Curcă: Dulce Nana a luat naștere fizic odată cu prima ediție de Start-up Nation în 2017. Însă conceptul a început să existe de vreo 6 sau 7 ani când făceam dulciuri pentru familie și prieteni. Totul a porint din cauza faptului că parinții mei nu mă nimereau niciodată cu tortul de ziua mea,până am învățat să mi-l fac singură.

Numele de „Dulce Nana” are o poveste specială. Am un frate mai mic care nu a reușit să-mi pronunțe numele când era mic, așa că el mi-a spus Nana, asa îmi spune și acum, iar cu Dulce l-am completat acum ceva timp când mă gândeam la sigla și tot visul a pins contur în capul meu cu simpla intrebare: „Nana, faci ceva Dulce?”

Dacă vi s-a făcut poftă de ceva dulce, pe Nana o găsiți foarte ușor pe Facebook. Cofetăria sa are un sediu în București, în Sectorul 5, dar livrează în tot orașul.

Sursă Foto: romania.europalibera.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol