10 decembrie 2023, 20:03

Românii sunt mult mai pesimiști decât în urmă cu 10 ani

Un sondaj INSCOP Research arată că românii sunt mult mai pesimiști decât în urmă cu 10 ani. Astfel, dacă în 2013 doar 40% credeau că, economic vorbind, România se îndreaptă într-o direcție greșită, astăzi procentul este de aproape 70%.

Astfel, 69.5% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 21.1% cred că se îndreaptă într-o direcție bună, iar 9.5% nu știu sau nu răspund.

Sunt mutații majore față de anul 2013. Acum 10 ani, doar 43,6% din populație credea că economia va avea o evoluție negativă.

”După o succesiune aproape nesfârșită de crize diverse, populația României are o evaluare realist-pesimistă asupra direcției în care se îndreaptă țara, respectiv asupra evoluției economiei și a stării financiare personale. Două treimi dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită, iar o cincime indică o direcție bună. În ceea ce privește evoluția economiei puțin peste 40% anticipează o evoluție negativă în timp ce aproape 50% cred că economia fie va stagna, fie va avea o evoluție pozitivă. Cea mai interesantă fotografie este însă comparația cu situația din urmă cu 10 ani (2013) când INSCOP Research a adresat o întrebare similară în cadrul Barometrului Adevărul despre România și care arată o evaluare aproape identică a evoluției economiei. Evaluarea stării financiare a familiei comparativ cu cea din urmă cu un an este, evident, mai degrabă negativă. Estimarea situației financiare personale viitoare este însă una mai echilibrată, majoritatea declarând că va fi similară celei din prezent. Cele mai mari surse de îngrijorare sunt starea de sănătate proprie și a familiei, creșterea prețurilor și corupția”, spune Remus Stefureac – director INSCOP Research.

Situația financiară a familiei

Aproximativ 16.7% dintre români apreciază că, față de acum 1 an, situația financiară a familiei lor este în prezent mai bună, 40.4% consideră că este la fel, iar 41.4% cred că situația financiară a familiei este mai mai proastă comparativ cu cea de anul trecut.  Ponderea non-răspunsurilor este de 1.5%.

Sursele de îngrijorare ale populației

Starea sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare a românilor, 26.9% dintre respondenți indicând această problemă drept cea mai importantă, urmată de creșterea prețurilor (problemă menționată de 19.7% din total eșantion) și corupție (19.5%).

Topul este completat de starea sistemului de educație (12.6% dintre cei chestionați indicând această problemă drept cea mai importantă), războiul din Ucraina (9.7%), lipsa locurilor de muncă (7.4%).

Starea infrastructurii este menționată drept principală sursă de îngrijorare de 1.8%  dintre cei intervievați. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2.4% dintre respondenți.

Sondajul INSCOP e realizat la comanda News.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol