7 august 2020, 6:41

Românul care a înviat o artă seculară

Arta poate să ia multe forme: pictură, sculptură, muzică, însă evoluția umanității a uitat de-a lungul drumului de anumite domenii care definesc universul oamenilor sensibili la frumos. Există persoane care reiau tradițiile artelor seculare și le promovează, fără a dori un profit din asta, ci pur și simplu din pasiune.

Acesta este și cazul lui Ion Cafadaru (foto) care a reinventat o artă ce nu mai are învățăcei și care era să fie dată uitării: sticlăria. Nu este vorba despre orice fel de sticlă, ci una dintre cele mai scumpe, cea de Murano – fiind una dintre cele mai fascinante invenții ale omenirii. Aceasta este obținută dintr-un nisip special care se găsește numai în zone din apropierea Veneției și a insulei Murano. Sticla este transparentă și strălucește, iar principala diferență dintre cea Murano și cea normală este duritatea – dată de nisipul din care este făcută, informează Blog.muranos.ro.

Sursă imagine: ogvenice.com

Românul a cucerit cu siguranță inima întregii comunități de pe Insula Murano – unde locuiește – prin reluarea fabricării acestei sticle. Uimitoare este și locația unde românul se ocupă de acest lucru: o biserică veche de 800 de ani. Santa Chiara, un lăcaș de cult care în urmă cu două secole a fost o fabrică a sticlei de Murano era lăsată în paragină.

Sursă imagine: santachiaramurano.com

Sursă imagine: exchiesasantachiara.wordpress.com

Românul și-a vândut afacerea din țara natală pentru a cumpăra ruinele, care pentru el erau mai mult decât niște pereți, aveau semnificație aparte, este relatat în reportajul realizat de postul de televiziune Antena 3 pentru emisiunea În Premieră. Timp de cinci ani, Ion Cafadru a munci alături de apropiați la reconstruirea bisericii, iar pentru că aceasta se află în patrimoniul UNESCO a trebuit să folosească doar materiale de epocă și totul să fie făcut manual. Acum, Santa Chiara este ca un muzeu dedicat sticlei de Murano, pe care însăși românul a învățat în câteva luni să o producă.

Sursă imagine: veneziatoday.it

Sursă imagine: venezia.net

Așadar, dacă treceți prin Veneția – Insula Murano, nu ratați biserica în care românul a înviat meșteșugul sticlăriei, pentru a vedea o parte de istorie și pentru a participa la o demonstrație din partea lui Ion Cafadru.

Sursă imagine: tripadvisor.com

Reportajul integral al celor de la Antena 3 în puteți urmări mai jos:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.