13 noiembrie 2022, 12:12

Românul care l-a învins pe Bobby Fischer: ”Șahul este diferit la ora actuală. Din păcate, ne-a cam stricat jocul computerul”

Pentru acest final de săptămână, Lucian Mîndruță a ales să-și invite telespectatorii la o partidă de șah ceva mai specială. În studioul ”Ediției de dimineață”, partener de dialog i-a fost Florin Gheorghiu, primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional și singurul român care l-a învins pe celebrul Bobby Fischer, probabil cel mai bun jucător de șah din lume.

Totul s-a întâmplat la Havana în 1966, atunci când a înregistrat o victorie de răsunet în faţa americanului, la care înșuși președintele cubanez Fidel Castro a asistat.

„Am reușit să produc cea mai mare surpriză a Olimpiadei. Fischer fiind într-o formă absolut senzațională când a jucat cu mine. Atunci, Fidel Castro și tot guvernul cubanez au asistat la partida noastră. Și au politizat totul ca fiind victoria socialismului”, mărturisește Florin Gheorghiu în emisiunea ”Ediția de dimineață”, difuzată duminica, de la 10:30 la Digi24.

Despre Bobby Fischer vorbește numai la superlativ, încercând să-i creioneze o imagine cât mai elocventă: IQ-ul lui Fischer în șah era superior IQ-ului lui Einstein în știință, spune el despre, probabil, cel mai bun jucător de șah din toate timpurile.

Florin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari șahiști români din toate timpurile, ne vorbește despre atenția de care jocul minții se bucura în urmă cu 50 de ani, mărturisind, cu regret, că ”șahul este diferit la ora actuală, din păcate lumea nu prea înțelege, pentru că se trăiește în mare grabă în toate domeniile și nimeni nu are timp să analizeze, să vadă ce se întâmplă cu jocul minții”.

”Din păcate nouă computerul ne-a cam stricat jocul ăsta minunat. În sensul că mașina la ora actuală joacă mult mai bine decât oamenii. Era cu totul deosebit modul în care trebuia să studiezi atunci pentru că nu existau computerele. Dintr-un punct de vedere ajută foarte mult acum, dar au făcut și foarte mult rău jocului de șah. La ora actuală, computerele joacă mult mai bine decât oamenii. Cele mai bune computere au avantaje mari în fața omului”, mărturisește invitatul lui Lucian Mândruță.

Florin Gheorghiu a fost primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional. A participat la 14 Olimpiade dedicate, în patru dintre ele fiind neînvins.

În echipa naţională de şah a României a bifat 461 de partide în 65 de competiţii, iar la Havana, în 1966, a înregistrat o victorie de răsunet în faţa americanului Bobby Fischer, aceasta fiind singura partidă oficială pe care Fischer, viitor campion mondial, a pierdut-o contra unui adversar mai tânăr decât el.

Talentul i s-a făcut remarcat la vârsta de 5 ani, iar la 16 ani, Gheorghiu devine campion naţional de seniori şi Maestru al sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc.

Dar cel mai bine este să îi urmărim dialogând pe Lucian Mîndruță și Florin Gheorghiu, la Digi24 sau aici:

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol