21 aprilie 2024, 5:19

Românul de Grammy

Șerban Ghenea este un inginer de sunet și mixer româno-canadian, născut în București în 1969. A emigrat cu familia sa în Montreal la vârsta de 7 ani. A studiat muzica la John Abbott College, Concordia University și Universitatea McGill din Montreal.

Ghenea a câștigat 19 premii Grammy și 3 premii Latin Grammy de-a lungul carierei sale de peste 25 de ani. A mixat muzică pentru o varietate de artiști celebri, printre care Michael Jackson, Beyoncé, Justin Timberlake, Usher, Taylor Swift, Bruno Mars, Kelly Clarkson, Katy Perry și mulți alții.

Șerban Ghenea a câștigat un premiu Grammy pentru „Albumul anului” pentru contribuția sa la albumul „Midnights” al lui Taylor Swift. De asemenea, a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun album pop vocal” pentru același album.

Pe lângă premiile Grammy, Ghenea a primit numeroase alte distincții, inclusiv premiul „Mix Engineer of the Year” de la revista Mix Magazine.

Serban Ghenea este cunoscut pentru abilitățile sale excepționale de mixare și masterizare, care au contribuit la succesul multor artiști de renume. Este considerat unul dintre cei mai buni ingineri de sunet din lume.

A mixat piese pentru artişti precum Michael Jackson, Janet Jackson, Beyoncé, Justin Timberlake, Usher, Bjork, Thirty Seconds to Mars, Faith Hill, Carrie Underwood, Jewel, Santana, Ozomatli, Shakira, Jill Scott, Floetry, Musiq Soulchild, Taio Cruz, Rod Stewart, Dave Matthews Band, The All American Rejects, One Republic şi Beck. Până în ianuarie 2024, Şerban a mixat peste 225 de single-uri şi albume No. 1, – inclusiv hituri pentru Taylor Swift, Bruno Mars, Kelly Clarkson, Katy Perry, Ke$ha, Britney Spears, Black Eyes Peas, The Fray, Train, Lifehouse, Weezer, The Hives, Maroon 5, Avril Lavigne, Gavin Degraw, P!nk, Rihanna, Ellie Goulding, Keith Urban.

La ediţia din acest an a premiilor Grammy, Taylor Swift a fost nominalizată la şase premii, inclusiv pentru „cel mai bun album vocal pop” pentru „Midnights”, „cea mai bună interpretare pop solo” pentru „Anti-Hero” şi „cea mai bună interpretare pop duo/grup” pentru „Karma” cu Ice Spice, care a primit o nominalizare pentru „revelaţia anului”.

Taylor Swift a câştigat premiul pentru „Albumul anului” cu „Midnights”, devenind astfel prima persoană care a câştigat de patru ori această categorie. Anterior, Swift a câştigat premiul pentru „cel mai bun album vocal pop” şi a profitat de ocazie pentru a-şi anunţa noul album în discursul de acceptare a premiului.

Câteva exemple de albume la care a lucrat Șerban Ghenea

  • Taylor Swift – „Midnights” (2022)
  • Bruno Mars – „24k Magic” (2016)
  • Adele – „25” (2015)
  • Justin Timberlake – „The 20/20 Experience” (2013)
  • Beyoncé – „4” (2011)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol