27 aprilie 2024, 8:50

Romanul inedit al scriitorului Gabriel Garcia Marquez a apărut și în România. O controversă MAJORĂ: autorul  a vrut ca manuscrisul să fie DISTRUS

Un roman nepublicat până acum de Gabriel Garcia Marquez, autorul care a popularizat genul literar al ”realismului magic” latino-american, a ajuns în librării, parţial împotriva dorinţelor scriitorului decedat în urmă cu zece ani, informează Reuters.

Cu prilejul unei prezentări care a avut loc recent la Madrid, fiii scriitorului, Gonzalo şi Rodrigo Garcia Barcha, au prezentat romanul de 120 de pagini intitulat ”En agosto nos vemos/Ne vedem în august”, scris în 2004 de romancierul columbian premiat cu Nobelul pentru Literatură.

Versiunea în spaniolă a fost lansată miercuri, 6 martie, ziua în care s-a născut celebrul scriitor, urmând ca cea în engleză să fie lansată pe 12 martie, potrivit editurii Penguin Random House.

Tot miercuri, 6 martie, volumul a fost lansat în România de editura RAO, cea la care puteți găsi și celelalte opere ale lui Marquez. Evenimentul a avut loc în cadrul Librăriei Cărturești Carusel.

Controverse

Înainte de moartea sa în 2014, la vârsta de 87 de ani, Garcia Marquez a spus că acel proiect de carte nu are valoare şi ar trebui ”distrus”, dar fiii şi agenţii autorului au revizuit diferitele manuscrise şi au considerat că acestea au o valoare literară care este posibil să nu fi fost înţeleasă de autorul aflat pe atunci în ultimii săi ani de viaţă, marcaţi de pierderi de memorie. Ultima parte a vieții a fost cumplită pentru Marquez – scriitorul s-a luptat timp de zece ani cu ravagiile demenței. O cruzime ironică pentru un maestru al cronicilor de amintiri, a spus fiul său cel mare.

„Am ajuns la concluzia că, deși neterminată, cartea avea mult sens și era foarte emoționantă”, a declarat Rodrigo García, fiul cel mare al scriitorului. Garcia spune că el și fratele său mai mic nu s-au gândit să o publice; recent au recitit-o și le-a plăcut foarte mult.

„Adesea se așeza să citească una dintre propriile sale cărți și nu reușea să îi dea un sens și abia când ajungea la ultima pagină și vedea poza lui pe ultima copertă își dădea seama că aceasta este una dintre cărțile sale și începea să o citească din nou”, povestește fiul scriitorului.

Despre “Ne vedem în august”

Romanul publicat postum spune povestea Anei Magdalena Bach, o femeie de vârstă mijlocie care în fiecare lună august călătoreşte cu feribotul spre insula unde se află mormântul mamei sale şi are de fiecare dată câte o aventură amoroasă.

Ce spune Salman Rushdie

“Colegul” laureat al premiului Nobel, Salman Rushdie, care s-a împrietenit cu García Márquez mai târziu în viață, spune că operele autorului nu au nevoie de noi adăugiri.

„Chiar mă îngrijorează faptul că a fost autorizat ceva ce, poate, nu ar trebui să fi fost autorizat”, a declarat el în fața unei audiențe la un eveniment de carte organizat anul trecut în Spania.

Reacția lui Rushdie este de înțeles – el însuși are literatură de sertar pe care a ezitat să o publice. Rushdie a precizat că nu dorește ca niciunul dintre manuscrisele sale nepublicate să fie publicat. El este îngrijorat că “Până în august” ar putea afecta reputația lui García Márquez.

Cea mai cunoscută operă a lui Garcia Marquez rămâne ”Un veac de singurătate”, o saga dinastică plasată într-un cadru oniric, roman care l-a ajutat să câştige premiului Nobel pentru literatură în 1982.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol