22 mai 2024, 8:27

Romeo și Julieta de la Cluj. O iubire care a devenit istorie și despre care merită să aflați detalii

În perioada 2012-2013, una din iubirile Clujului a tulburat presa națională și internațională. Și nu a fost vorba despre o iubire din zilele noastre, ci despre o iubire care durează deja de secole și căreia nici măcar moartea nu i-a putut pune capăt. Mai mult decât atât, am putea spune că moartea, până la urmă, i-a dat nemurirea, prin trecerea ei, ca descoperire, în istorie, notează Ministerul Culturii în pagina sa de Facebook.

În 2013, în contextul lucrărilor de restaurare-reabilitare a Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului, a ieșit la iveală un mormânt, în care cei găsiți acolo încă se țineau de mâini.Arheologii clujeni au descoperit două schelete în curtea fostului liceu de muzică, îngropate în Evul Mediu față în față. Cei doi îndrăgostiți se țineau de mână și rapid au fost comparați cu celebrul cuplu de îndrăgostiți, Romeo și Julieta.

Arheologul Adrian Andrei Rusu a declarat că ”Romeo” a murit în urma unui accident și nu din cauza unor boli. ”A avut răni multiple. Niciuna nu pare să fie provenită de la vreo armă. Trebuie să fi fost un accident teribil, care l-a prins pe Romeo undeva între doi pereți și care i-a cauzat răni și pe o parte și pe cealaltă a corpului”, a declarat Adrian Andrei Rusu, potrivit stiridecluj.ro.

”Femeia îngropată lângă el avea circa 30 de ani și este posibil să fi murit ca urmare a unui infarct la aflarea veştii că acesta a murit”, a mai explicat arheologul Adrian Andrei Rusu.

Povestea lor de dragoste a făcut înconjurul lumii, iar acum inspiră organizarea unei expoziții.

Expoziția oferită de Muzeul Național de Istorie și găzduită de Iulius Mall vă spune, în luna iubirii, povestea acestei descoperiri arheologice și vă arată, prin intermediul arheologiei, cum nici măcar moartea NU poate despărți două suflete care se iubesc.

Sursa foto: stiridecluj.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol