20 aprilie 2024, 10:13

Rugby și sfinți. Nu e titlu de carte, dar o competiție sportivă poartă numele unui sfânt

Nume de sfinți date unor spitale, străzi, parcuri, asta nu e ceva neobișnuit. Am întâlnit cu toții. Dar nu și o competiție sportivă care să poarte numele unui sfânt.

Punte între popoare

Cu toate acestea, o personalitate din secolul al XVII-lea, care a avut o contribuţie culturală şi religioasă remarcabilă, fiind punte între două popoare, a ajuns să împrumute numele său unei cupe de rugby: Mitropolitul Antim Ivireanul, relatează basilica.ro.

Motivul pentru care a fost ales numele Sfântului Antim a fost explicat de Federaţia Română de Rugby (FRR).

„Având în vedere că suntem două popoare ortodoxe pentru care credința este un pilon important în devenire, Antim Ivireanul reprezenta cel mai bine legătura între cele două țări, pe care le-a ajutat la fel de mult”, explică FRR.

Cupa Antim Ivireanul

Din anul 2002, românii şi georgienii îşi dispută cupa Antim Ivireanul în fiecare an, avantajul fiind, până acum, de partea gruzinilor care au câştigat douăsprezece întâlniri.

„Cupa Antim Ivireanul se pune în joc la meciurile directe pe care România și Georgia le dispută în cadrul competiției Rugby Europe Championship. Cupa este câștigată de echipa învingătoare, care o păstrează timp de un an și e obligată să o pună în joc la următoarea partidă directă”.

Rivalități sportive

Cupa se înscrie în tradiţia competiţiilor disputate între anumite țări, aspect care ține de istoricul întâlnilor și de rivalitățile sportive.

„România și Georgia sunt cele mai puternice țări din eșalonul secund, întâlnirile dintre Stejari și Lelos, cum sunt numiți jucătorii celor două echipe, lasă loc întotdeauna unor meciuri foarte puternice, fizice, rivalitatea sportivă fiind una foarte mare, cele două echipe disputându-și supremația în Tier 2 (eşalonul secund – n.r.)”, se precizează în document.

Tocmai pentru a celebra această rivalitate și frumusețea sportului, a rugby-ului care promovează valori precum respect, disciplină, integritate, fair-play, a apărut ideea acestui trofeu pe care cele două echipe să și-l dispute.

Trofeul

Trofeul a fost realizat din bronz de un faimos sculptor georgian, fost jucător de rugby, Guia Japaridze.

Cheltuielile au fost susţinute integral de suporterii georgieni. Trofeul a fost prezentat public în data de 5 aprilie 2002, la Tbilisi, în cadrul unei ceremonii la care au participat reprezentanți ai echipelor de rugby ale Georgiei și României.

Cupa Antim Ivireanul. Foto credit: FRR

„Pe trofeu se regăsește inscripționat numele lui Antim Ivireanul și se adaugă în fiecare an numele echipei câștigătoare”, au transmis oficialii FRR.

În acest moment rugby-ul românesc nu are un sfânt ocrotitor, însă este o idee pe care o putem lua în considerare pe viitor, anunță Federaţia.

Sfântul Antim Ivireanul

Ierarhul s-a născut în Georgia (1650), însă a rămas în memoria poporului român prin activitatea desfăşurată pe teritoriul ţării noastre. A fost stareţ al mănăstirii Snagov, Episcop de Vâlcea şi Mitropolit al Ţării Româneşti, amintește basilica.ro.

S-a remarcat atât pe plan eclezial, cât şi în sfera culturală: tipograf, gravor, teolog și autor al celebrelor Didahii (colecție de predici la marile sărbători de peste an).

A trecut în veșnicie ca martir pentru Hristos

La insistențele otomane, a fost exilat în anul 1716. A trecut în veşnicie ca martir pentru Hristos, fiind ucis de soldaţii care îl însoţeau în exil.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe mitropolitul Antim în rândul sfinților în anul 1992, fiind sărbătorit în ziua de 27 septembrie.

Patriarhia Română a dedicat anul 2016 Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Foto credit: FRR


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol