8 iunie 2022, 22:23

Rusia a ajuns pe locul trei în Europa ca furnizor de gaze

Cota de piață a gazelor naturale rusești în Uniunea Europeană s-a redus la jumătate, potrivit ultimelor date legate de importul de gaze naturale, scrie publicația Sega din Bulgaria. Astfel, Rusia a ajuns pe locul trei ca și cotă de piață a gazelor naturale în Europa.

Aceste date au fost anunțate de economistul Gheorghi Anghelov, care citează cele mai recente date privind importurile de gaze.

„Rusia nu doar că și-a pierdut rolul de lider pe piața gazelor naturale în Europa – Rusia a coborât chiar pe locul trei. În ultima perioadă, cea mai mare sursă de import de gaze naturale este de gaz lichefiat (un procent de 36%), pe locul doi este Norvegia (32%) și abia pe locul trei se află Rusia (21%)”, a scris Anghelov.

Clasament

El citează date de la Bruegel, think tank-ul european și ENTSO-G, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze. Economistul își amintește că în urmă cu un an situația era exact inversă – Rusia deținea poziția de lider pe piața europeană a gazelor, urmată de Norvegia, iar gazul lichefiat se afla pe locul trei.

Ce este GNL?

Gazul natural lichefiat (GNL) este gaz natural (predominant metan, CH4, cu un amestec de etan C2H6) care a fost răcit în formă lichidă pentru ușurința și siguranța depozitării sau transportului fără presiune. Ea necesită aproximativ 1 / 600 din volumul de gaze naturale în stare gazoasă (în condiții standard de temperatură și presiune). Este inodor, incolor, netoxic și ne-coroziv.

Procesul de lichefiere implică îndepărtarea anumitor componente, cum ar fi praful, gazele acide, heliul, apa și hidrocarburile grele, care ar putea cauza dificultăți în aval. Gazul natural este apoi condensat într-un lichid la o presiune apropiată de atmosferă prin răcirea acestuia la aproximativ -162 ° C (-260 ° F); presiunea maximă de transport este stabilită la aproximativ 25 kPa (4 psi).

Cauze

Potrivit acestuia, subminarea poziției de lider a Rusiei este logică – majorarea cu 900% a prețurilor gazului rusesc l-a făcut necompetitiv, dar și clienții se gândesc dacă este rezonabil să lucreze cu un furnizor care poate manipula singur piața și crește prețurile atunci când dorește.

Cu toate acestea, cota de piață de 21% rămasă pentru Rusia nu este mică, iar Gazprom are o influență uriașă asupra pieței europene – pur și simplu pentru că în prezent nu există suficientă infrastructură pentru a se înlocui complet gazul rusesc, a explicat Anghelov.

El a adăugat că un caz deosebit de izbitor a fost Germania, care este în discuții cu Qatar pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung – dar Germania nu are niciun terminal de gaz lichefiat și nu poate importa în prezent niciun metru cub de gaz din Qatar. Cu toate acestea, Germania construiește șase terminale de gaz lichefiat – câteva dintre acestea sunt plutitoare și vor fi instalate în această iarnă.

Săptămâna trecută, Finlanda și Estonia au semnat, de asemenea, un contract pentru instalarea unui terminal plutitor de gaz lichefiat, care este de așteptat să fie operațional în octombrie anul acesta.

Multe alte terminale sunt, de asemenea, în construcție – peste 30 de proiecte de terminale sunt în curs de pregătire în Europa, inclusiv o jumătate de duzină în regiunea noastră, a spus economistul.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol