28 septembrie 2022, 2:50

Rusia întrerupe astăzi exportul de electricitate către Finlanda. Țara nordică, pregătită de ce e mai rău

Are sau nu legătură cu preconizata aderare la NATO a Finlandei? Exporturile de energie electrică din Rusia către Finlanda urmau să fie suspendate de sâmbătă de la ora locală 01:00 (22:00 GMT) din cauza neplății, a spus vineri operatorul finlandez, relatează BBC.

Operatorul finlandez de rețea Fingrid a declarat că Inter RAO, compania rusăcare export energie electric, oprește livrările din cauza „dificultăților la primirea plăților pentru electricitatea vândută pe piață”.

Anunțul vine a doua zi după ce Finlanda și-a anunțat intenția de a se alătura NATO.

Finlanda cumpără doar 10% din electricitate din Rusia și, potrivit Fingrid, va compensa deficitul prin aprovizionarea cu mai multă energie din Suedia și creșterea producției în Finlanda.

Finlanda se așteaptă să devină autosuficientă în ceea ce privește energia electrică în 2023, a adăugat compania.

Finlanda, pregătită de ce e mai rău

Finlanda este pregătită să facă față în cazul în care Rusia își întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale, a declarat vineri, după o reuniune, comitetul guvernamental de pregătire pentru situații de urgență.

Principalii politicieni finlandezi fuseseră avertizați în legătură cu o posibilă întrerupere a exporturilor de gaze naturale de către Rusia vineri, a relatat joi ziarul finlandez Iltalehti.

Ministrul Apărării, Antti Kaikkonen, a declarat reporterilor că nu poate confirma raportul, în timp ce Kremlinul a declarat că raportul ziarului a fost „cel mai probabil o farsă” și a reiterat că societatea de stat Gazprom (GAZP.MM) rămâne un furnizor de gaze de încredere.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare a Reuters pentru un comentariu.

Compania de stat Gasgrid Finland nu avea niciun indiciu privind întreruperea fluxurilor de gaze vineri, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

„Finlanda este pregătită pentru o suspendare a importurilor de gaze naturale rusești”, a precizat comisia într-o declarație.

Țara își importă cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia vecină, dar gazele naturale reprezintă doar aproximativ 5% din consumul său anual de energie.

Cu toate acestea, pierderea acestei livrări de gaze ar însemna că Neste (NESTE.HE), Metsa (METSB.HE) și alte companii din industria forestieră, chimică și alimentară ar trebui să găsească surse alternative de energie sau să își adapteze producția.

„Finlanda pare bine plasată pentru a înlocui fluxurile rusești cu importuri de GNL (gaz natural lichefiat) din alte părți”, a declarat Capital Economics într-o notă adresată clienților.

„Astfel, în timp ce economia Finlandei va fi afectată mai puternic decât majoritatea celorlalte economii din zona euro de o pierdere mai amplă a comerțului cu Rusia, efectul direct al unei încetări a livrărilor de gaze rusești ar fi mic.”

Liderii finlandezi au declarat joi că națiunea trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”, într-o schimbare istorică de politică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina. Moscova a declarat că mișcarea este o amenințare și a avertizat că este pregătită să răspundă.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol