25 aprilie 2024, 15:15

Rusia rămâne fără muniție și mizează din ce în ce mai mult pe proiectile vechi sau expirate

Rusia rămâne fără muniție în timp ce invazia sa în Ucraina se apropie de împlinirea unui an și s-ar putea să fie nevoită în curând să folosească rachete și obuze de artilerie mai vechi și mai puțin fiabile – unele construite cu zeci de ani în urmă, potrivit unui înalt oficial militar american.

Muniția nouă, pe care Pentagonul o numește „pe deplin utilizabilă”, ar putea fi epuizată până la începutul anului viitor, pe măsură ce războiul continuă în ciuda vremii de iarnă, a declarat oficialul, care a informat presa luni sub rezerva anonimatului. De asemenea, se pare că Rusia se află în criză de muniție ghidată de precizie, scrie military.com.

Riscuri din ce în ce mai mari

Moscova se confruntă cu posibilitatea de a se baza mai mult pe rachete și obuze degradate, ceea ce ar putea crește riscurile pentru propriile trupe și ar putea lăsa muniție neexplodată împrăștiată în Ucraina, sau de a găsi o modalitate de a reface noi stocuri în ciuda sancțiunilor internaționale menite să stopeze efortul său de război.

„Așadar, acest lucru pune, în esență, forțele rusești în situația de a trebui să aleagă ce riscuri sunt dispuse să accepte în ceea ce privește creșterea ratelor de defecțiune, performanțe imprevizibile și dacă aceste condiții degradate [ale muniției mai vechi] ar necesita sau nu orice tip de recondiționare, ceea ce, desigur, necesită o anumită cantitate de expertiză și timp”, a declarat oficialul.

La începutul acestei luni, Avril Haines, directorul serviciilor naționale de informații, a declarat la o reuniune a oficialilor americani în California că Rusia consumă muniție într-un ritm „cu adevărat extraordinar”, mai repede decât poate fi înlocuită de propria sa industrie de apărare, potrivit NBC News.

Munție fabricată acum 40 de ani

Chiar și la începutul războiului, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia pe 24 februarie, forțele sale au folosit uneori rachete și obuze îmbătrânite, în ciuda riscurilor pe care le prezintă muniția construită cu 40 de ani în urmă.

Muniția degradată poate răni sau ucide trupele care trag cu ea. „Încarci muniția și îți încrucișezi degetele și speri că va trage, sau că atunci când va ateriza va exploda”, a declarat oficialul.

Contaminare

Dar muniția neexplodată poate contamina, de asemenea, câmpurile de luptă mult timp după ce războaiele se termină și poate amenința generații de civili, ceea ce înseamnă că Ucraina ar putea fi împovărată cu pericolul și curățarea dacă va reuși să respingă cu succes invazia rusă.

Potrivit Departamentului de Stat, multe națiuni insulare din Pacific încă se luptă cu muniția neexplodată aruncată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În Afganistan, una dintre cele mai devastate țări din lume de război, se estimează că mai mult de 20.000 de persoane au fost rănite sau ucise de muniție neexplodată între 2001 și 2018, potrivit unui studiu realizat de proiectul „Costurile războiului” al Universității Brown.

În cele din urmă, rușii vor încerca probabil să își refacă stocurile de muniție nouă prin producție internă, recondiționarea stocurilor vechi și furnizori străini, a declarat oficialul. „De aceea, nu este surprinzător faptul că se adresează unor țări precum Iranul și Coreea de Nord pentru a încerca să obțină muniție mai fiabilă”.

Între timp, cheltuielile de apărare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele luni ale războiului, potrivit Reuters, iar Putin are în plan să crească cheltuielile cu 43% în anul următor, potrivit Bloomberg News.

Dincolo de lipsa de muniție, Rusia s-a confruntat cu o serie de probleme, inclusiv defecțiuni logistice, moral scăzut și rate ridicate de pierderi după aproape 10 luni de lupte în Ucraina.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol