24 iunie 2024, 7:00

Rusia. Remanieri staniliste sau, poate, mai mult de atât? George Friedman explică…

George Friedman este un strateg și analist geopolitic recunoscut la nivel internațional, fondator și președinte al Geopolitical Futures.

Dr. Friedman este, de asemenea, autorul multor cărți de succes.

Textul de mai jos este o analiză recentă a domniei sale, publicată în Geopolitical Futures.

 

Guvernul rus a anunțat săptămâna trecută o remaniere masivă a personalului său de rang înalt. Mai mulți miniștri din sectoare civile precum energia, agricultura, industria și comerțul și transporturile au fost eliberați din funcție, dar cea mai notabilă plecare a fost cea a ministrului apărării, Serghei Șoigu, care a fost înlocuit cu Andrei Belousov, un fost asistent al lui Vladimir Putin și fost ministru al dezvoltării economice. Putin a insistat că Șoigu, arhitectul războiului din Ucraina, va fi în continuare implicat în afacerile militare, iar numirea sa în funcția de secretar al Consiliului de Securitate este poate o dovadă a sincerității președintelui.

 

Într-adevăr, există puține motive să credem că este vorba de un fel de epurare stalinistă. Putin a depus toate eforturile pentru a respinge ideea că echipa care a gestionat războiul a eșuat. Declarațiile recente ale guvernului sugerează că Putin are nevoie de un echilibru mai bun între afacerile militare și cele economice, astfel încât instalarea unui fost ministru al dezvoltării economice în postul de vârf al apărării are sens în această privință. Chiar și așa, am fi neglijenți dacă am omite să menționăm rapoartele potrivit cărora un înalt oficial al Ministerului Apărării a fost arestat și acuzat de corupție. Încă nu se știe dacă acesta este un eveniment unic sau începutul mai multor arestări (sau mai rău).

 

Nu este imediat clar ce vrea să spună Putin în termeni practici atunci când vorbește despre echilibrarea afacerilor militare și economice, care trebuie să fie echilibrate în toate războaiele dacă se dorește ca armatele să fie aprovizionate și cetățenii hrăniți. Lucrurile nu par deosebit de dezechilibrate în acest război, așa că ar putea fi pur și simplu un mijloc de a trece sub tăcere o schimbare radicală, o modalitate de a evita, pe cât posibil, un sentiment de criză.

 

De fapt, nu există atât de mult o criză, ci mai degrabă o realitate pe termen lung pe care Kremlinul a încercat să o ignore și pe care ceilalți participanți nu par să o înțeleagă. Moscova a început războiul presupunând că Ucraina va fi rapid învinsă. În mod evident, aceasta a fost o iluzie. Peste doi ani mai târziu, Rusia deține doar 20 la sută din teritoriul ucrainean. Kievul a recuperat chiar și unele părți pe care Moscova le luase anterior. Pe tot parcursul războiului a existat sentimentul că Ucraina s-ar putea rupe. Nu s-a rupt încă, și nici Rusia nu s-a rupt. Dar, pe măsură ce așteptările continuă să se îndepărteze de realitate, acest sentiment s-a erodat. Accentul pus pe economie ar putea fi o diversiune, parte a credinței că războiul ar putea fi susținut și publicul liniștit dacă economia rusă se redresează. Putin s-a întâlnit săptămâna trecută și cu președintele chinez Xi Jinping. China a precizat de mult timp că nu se va alătura Rusiei în luptă. Dar ar putea sprijini Moscova în ceea ce privește economia. Dar economia chineză a slăbit dramatic în ultimii doi ani, iar rușii știu acest lucru.

 

Putin a menționat negocierile, pe care Statele Unite le vehiculează de ceva timp. Rusia a stabilit condițiile, în special înlăturarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta rămâne în funcție și s-ar părea că, dacă Rusia ar trebui să aleagă între continuarea războiului și înlăturarea lui Zelenski, ar alege a doua variantă. Este greu de știut exact ce să înțelegem din remanierea guvernamentală. Multe nume cunoscute se află încă la putere, iar unii preiau portofolii în care par să nu aibă experiență. Acest lucru nu prea are un sens evident, chiar dacă transmite sentimentul că timpul se scurge în război. Desigur, ar putea fi o curățare a punții pentru un atac major. Este o acoperire bună. Dar după doi ani și progrese limitate, nu ai nevoie de o diversiune a slăbiciunii. Este deja acolo.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol