28 septembrie 2022, 20:39

Rusia. Scădere cu 97% a producției auto. A vândut luna trecută de trei ori mai puține mașini decât a vândut Dacia în România

Prăbușire, dezastru, spuneți cum vreți. De la peste 100.000 de mașini, la sub 4.000. Industria auto din Rusia a suferit o scădere record a producției luna trecută, când au fost produse doar 3.720 de mașini, comparativ cu aproximativ 112.000 în luna mai a anului trecut, scrie Reuters.

Practic, ca să vizualizați amploarea dezastrului, în luna mai, în timp ce Rusia producea 3.720 de mașini, doar în România se înmatriculau 12.616 unități Dacia, de aproape 3,5 ori mai multe. (Sursă ACAROM)

Industria, dependentă în mare măsură de investițiile și echipamentele străine, a fost lovită de penuria globală de semiconductori și, cel mai recent, de un exod al producătorilor internaționali din cauza conflictului din Ucraina.

Piața auto din Rusia scăzuse deja puternic încă din luna martie, după ce companiile străine s-au retras în semn de protest la adresa invaziei ruse în Ucraina. Unii dealeri au avut în martie vânzări cu 60% mai mici decât în februarie și prețurile mașinilor noi au crescut puternic.

Lada, de trei ori mai scumpă

Prețurile la modele noi care încă se mai vând au crescut puternic: Lada a mărit prețurile de trei ori în acest an, iar la modelele chinezești au fost și creșteri de 50%, potrivit datelor din aprilie, scrie HotNews.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol