16 aprilie 2024, 19:29

Rusia și-a acoperit costurile invaziei din vânzarea de gaz și petrol. Care sunt țările care au cumpărat cel mai mult?

Cât a costat (până acum) războiul? Și cât a obținut Rusia din vânzarea de combustibili fosili în această perioadă, inclusiv către țări susținătoare ale Ucrainei?

Calculul este simplu. În primele șase luni, invazia Rusiei în Ucraina a costat 100 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, exporturile Rusiei de combustibili fosili – petrol, gaze naturale, cărbune – au fost în această perioadă de 158 de miliarde de dolari. Dintre acestea, 54%, adică 85 de miliarde de dolari, reprezintă exporturile către ţările Uniunii Europene.

Acest lucru reiese dintr-o analiză a Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), citat de Cumhuriyet preluat de Rador.

Care sunt țările care au cumpărat din Rusia?

În clasamentul mondial, Uniunea Europeană (85 de miliarde de dolari) este urmată de China, care a importat combustibil fosil în valoare de 35 de miliarde de dolari, iar pe locul 3 se situează Turcia, cu 11 miliarde de dolari. Urmează India şi Coreea de Sud.

În cadrul Uniunii Europene, cel mai mare importator de combustibil fosil este Germania, cu importuri în valoare de 19 miliarde de dolari. Urmează Olanda – 11 miliarde de dolari, Italia – 8,6 miliarde de dolari, Polonia – 7,4 miliarde de dolari, Franţa – 5,5 miliarde de dolari, Bulgaria – 5,2 miliarde de dolari, Belgia – 4,5 miliarde de dolari şi Spania cu 3,3 miliarde de dolari.

Comparație

În comparaţie cu perioada de început a războiului în exporturile de combustibil fosil s-a înregistrat o scădere de 18%, iar exporturile către Uniunea Europeană au scăzut cu 35%.

Interdicţia de import de cărbune a ţărilor UE a afectat foarte mult exporturile Rusiei pentru că nu a găsit alţi cumpărători.

În lunile iulie şi august, ţările Uniunii Europene, NATO şi G7 (UE, Turcia şi Japonia) au importat 56% din exporturile Rusiei de combustibil fosil. Chiar dacă înainte de invazie procentul era de 75%, aceste ţări încă au o contribuţie importantă la economia Rusiei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol