29 mai 2023, 0:40

Rusia transferă arme nucleare în Belarus. Miniștrii celor două țări au semnat documentul

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că transferul de arme nucleare tactice din Rusia în Belarus a început, relatează agenția de presă TASS.

Moscova a semnat un acord în cursul zilei de joi, 25 mai, pentru a depozita arme nucleare în complexe speciale găzduite de aliatul său  apropiat. Miniştrii Apărării din Rusia şi Belarus, Serghei Șoigu, respectiv Viktor Hrenin, au semnat documentul referitor la desfăşurarea de arme nucleare tactice ruseşti în Belarus.

Potrivit șefului Ministerului rus al Apărării, „în viitor, pot fi luate măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea statului Uniunii și a răspunde la situația militaro-politică”.

”Controlul asupra armelor nucleare ale Federației Ruse desfășurate în Belarus rămâne la Moscova”, dat asigurări Șoigu. El a subliniat, de asemenea, că măsurile luate de cele două țări „respectă toate obligațiile legale internaționale existente”.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat vineri, că Occidentul subestimează grav riscul unui război nuclear în legătură cu Ucraina.

El a atenţionat că Rusia ar putea lansa o lovitură preventivă în cazul în care Ucraina se dotează cu arme nucleare, relatează Reuters preluată de Agerpres.

„Dacă se ajunge la arme nucleare, va trebui să fie o lovitură preventivă”, a declarat Medvedev, citat de agenţiile de presă ruse.

A permite Ucrainei arme nucleare – pas pe care nu l-a propus public nicio ţară occidentală – ar însemna „o rachetă cu încărcătură nucleară care vine în direcţia lor”, a spus Medvedev, care a fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012.

„Anglo-saxonii nu înţeleg pe deplin acest lucru şi (ei) cred că nu se va ajunge la asta. Se va ajunge în anumite condiţii”, a mai spus responsabilul rus.

BBC amintește că măsura a fost anunţată în luna martie de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. El a afirmat că propunerile nu vor încălca niciun acord de non-proliferare.

Belarus împarte o graniţă pe distanţă lungă cu Ucraina, ca şi cu statele membre NATO Polonia, Lituania şi Letonia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol