12 iunie 2022, 14:30

Rușii se apucă să facă Moskvich. Nema airbag, nema ABS și cu motoare standard anii ‘90

Plecarea Renault de pe piața din Rusia lasă fabrica de lângă Moscova fără prea multe alternative. Și cum rușii sunt specialiști ai privitului la trecut (trecutul glorios, evident), ideea a apărut instantaneu: facem Moskvich.

Primarul Moscovei este citat de mai multe publicații ruse care scriu că se vrea readucerea pe piață a acestei mărci de tradiție: Moskvitch. Vor fi produse aceste mașini la uzina de la Moscova ce a avut și în trecut legături numeroase cu marca Moskvich.

Piața auto rusă a scăzut în aprilie cu 73% față de luna similară a lui 2021, așa că o astfel de decizie nu poate fi decât salutată.

Mașina pefectă

Este însă nevoie de o mașină – să-i spunem Moskvich în lipsă de altceva – care să apară cât mai repede pe piață. Pe lângă asta ar trebui să fie ieftină, nu foarte complicată, ușor de făcut. Și să nu se complice cu piese “dificile”, făcute în Occident pentru că, se știe, nu prea se poate. Un fel de magazinul Victoria, 50 de magazine într-unul singur.

Așa că rușii au început să arunce din nacela pretențiilor viitorului autoturism tot ce era în plus.

Publicația Kommersant scrie că un decret proaspăt apărut, valabil cel puțin un an, relaxează semnificativ normele de mediu pe care trebuie să le respecte mașinile noi. Practic, înseamnă o revenire la normele de la nivelul din 1988, când URSS încă exista. Puteți a le spune Euro ZERO, dacă doriți.

S-au simplificat nu doar normele de mediu. Noile mașini vor putea să iasă pe poarta fabricii fără airbag-uri, că e mai bine să mori decât să te chinuiești toată viața, dar și fără sisteme ABS (că doar nu e gheață și zăpadă pe străzi). Centura de siguranță o vei regla de la început pe mărimea burții și nu vei mai avea nevoie de dispozitivul de pretensionare, pentru că și el costă, scrie Barron’s.

Brace for impact!

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol