4 mai 2024, 5:54

Rușii se pregătesc de ofensiva ucraineană. Inclusiv ce să spună, dacă va pica frontul

O campanie trebuie pregătită de la primul glonte, la ultima frază de PR. Așa că nu ne miră că propagandiștii ruși s-ar fi pregătit și pentru cazul în care Kremlinul va ajunge în situații problematice. Sau cel puțin așa susține site-ul Meduza.

Politologii din interiorul Kremlinului au pregătit un manual pentru propagandiștii de la Moscova care să fie folosit în eventualitatea în care ofensiva ucraineană va reuși să spargă frontul rusesc, scriu jurnaliștii de la Meduza, care afirmă că au obținut o copie a documentului și au discutat cu mai multe surse apropiate de administrația președintelui Vladimir Putin cu privire la acesta.

Instrucțiuni

Documentul conține instrucțiuni stricte cu privire la modul în care mass-media rusă trebuie să relateze despre așteptata ofensivă ucraineană, Kremlinul cerându-le propagandiștilor „să nu subestimeze contraofensiva anunţată a Ucrainei cu sprijinul NATO” şi să nu afirme că Ucraina nu este pregătită pentru aceasta.

Mass-media ruse sunt, dimpotrivă, încurajate să se concentreze pe faptul că țările occidentale furnizează Ucrainei arme și Kievul „în toate modurile posibile”.

Două surse apropiate administrației prezidențiale a lui Putin au explicat pentru Meduza sub condiția anonimității că există o justificare simplă pentru acest mod de a vorbi despre viitoarea ofensivă a forțelor armate ucrainene:

 

  1. dacă ea eșuează, se va putea spune că armata rusă a respins cu pricepere un atac al unor forțe care îi erau superioare și că astfel vor putea fi justificate pierderile mari înregistrate;
  2. dacă Ucraina, cu ajutorul armelor din Statele Unite și Europa, va obține un oarecare succes și ocupă teritorii, pierderea lor va fi și ea de înțeles: „Occidentul colectiv” a concentrat resurse uriașe pe front, dar succesele sale vor fi prezentate ca fiind foarte modeste în comparație cu cantitatea de echipamente trimise Kievului.

Ciocu mic!

În același manual, Kremlinul „sfătuiește” propagandiștii să nu facă caz de sumele alocate de la bugetul de stat al Rusiei pentru refacerea infrastructurii din teritoriile ucrainene ocupate și declarate anexate de Putin anul trecut, nefiind clar la cât se vor ridica acestea.

Noile indicații în acest sens reprezintă o schimbare de paradigmă întrucât până acum propaganda rusă în general a lăudat eforturile de reconstrucție în teritoriile ucrainene ocupate, însă acum există temeri tot mai persistente că suma, pe care unele estimări o plasează la peste un trilion de ruble, ar putea provoca nemulțumiri în rândul populației în condițiile în care deficitul bugetar al Rusiei a explodat din cauza cheltuielilor cu războiul.

În schimb, propagandiștilor li se cere să vorbească despre cum se rezolvă problemele din interiorul Rusiei, ca de exemplu reparațiile efectuate la școli, grădinițe și spitale.

„Este clar că vor fi probleme [cu economia] și este clar de ce. Cheltuielile pentru ‘operația specială’ nu vor duce nicăieri. În primul rând, se vor reduce cheltuielie pentru infrastructură: se va vedea că reparațiile se fac în regiunile noi, dar nu în cele vechi. Reacția rușilor este de înțeles: pentru că se va vedea că banii au fost duși în altă parte, așa cum a fost artunci când a fost cucerită Crimeea.”, explică una dintre sursele apropiate de Administrația Prezidențială.

Sondaje

Afirmațiile sale sunt confirmate de datele unui sondaj de opinie efectuat de Centrul Levada în 2017. La acel moment, o proporție semnificativă a respondenților (41%) declarau că investițiile bugetare în Crimeea sunt făcute „prin reducerea cheltuielilor pentru educație, sănătate, știință, indexarea salariilor și a pensiilor”. Deci reconstrucția Crimeei se face pe spatele regiunilor care au purtat războiul.

Mai mult de jumătate (55%) dintre cei care au răspuns în acest fel au considerat că autoritățile ruse acționează incorect prin finanțarea lucrărilor în Crimeea prin reducerea cheltuielilor sociale în regiunile rusești. Mai mult, potrivit sondajelor VTsIOM din același an, 84% dintre ruși s-au opus alocării unor fonduri suplimentare pentru Crimeea.

Parada de 9 mai

O altă „temă nedorită” pentru Kremlin a devenit oarecum în mod neașteptat repetițiile pentru parada de 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria în al Doilea Război Mondial, sau „Marele război patriotic”, după cum este el numit în țara condusă de Vladimir Putin.

Autoritățile din mai multe regiuni au invocat deja „motive de securitate” și au decis să anuleze complet festivitățile.

Unul dintre strategii politici care lucrează cu autoritățile ruse a sugerat într-o conversație cu cei de la Meduza că autoritățile se tem în mod real că nu pot asigura securitatea în timpul manifestațiilor, dar că în același timp pentru parade vor fi disponibile mult mai puține vehicule militare decât în anii anteriori și că marea majoritatea a celor care ar putea fi scoase la defilare ar fi vechi, lucru care va fi lesne observat de populație.

„Vehiculele moderne sunt fără îndoială necesare pe front”, a afirmat acesta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol