19 aprilie 2024, 10:50

S-a ajuns cam departe: case construite din scutece uzate

În căutarea unor materiale de construcție ecologice, oamenii de știință au ajuns şi la scutecele uzate. Spălate, dezinfectate și mărunțite, acestea ar putea înlocui o parte din nisipul din beton și mortar, scrie un grup de cercetare condus de Siswanti Zuraida de la Universitatea din Kitakyushu (Japonia) în revista Scientific Reports. Iată în ce stadiu este implementarea.

Deşi sună foarte bizar, cercetările arată că scutecele pot înlocui materiile prime și pot proteja mediul. Echipa de cercetare a analizat modul în care această materie primă neobișnuită ar putea fi utilizată în construcția de apartamente și case ieftine în Indonezia.

Scutecele folosite ca material de construcție ar putea rezolva două probleme în același timp. Pe de o parte, ar servi drept materie primă ieftină, iar pe de altă parte, utilizarea lor ar reduce cantitatea de deșeuri.

Zuraida și colegii săi au făcut amestecuri de beton cu diferite proporții de scutece în loc de nisip. Au lăsat amestecurile să se întărească timp de 28 de zile și apoi le-au testat rezistența la compresiune, scrie Nature.

Folosind codurile de construcție indoneziene, ei au determinat apoi ce părți ale casei ar putea conține scutece şi în ce proporţie fără a sacrifica rezistența necesară.

În casa de testare cu un etaj şi o suprafață de 36 de metri pătrați, au putut folosi 1,7 metri cubi de scutece uzate, cu o cerință totală de 22,8 metri cubi de materiale de construcție.

Cu toate acestea, acest lucru nu este ușor de implementat în Indonezia. Pe de o parte, acolo nu există companii care să folosească scutece de unică folosință ca material de reciclare.

Pe de altă parte, reglementările actuale ale construcțiilor din țară ar împiedica utilizarea scutecelor în beton și mortar.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol