1 decembrie 2021, 7:55

S-a calculat matematic!  Durata vieții umane este teoretic nelimitată

Pe scurt, și media de viață este tot un fel de loterie – din punct de vedere matematic. Un studiu pe această temă ne arată că teoretic am putea trăi până la 1.000 de ani. Practic – care dintre voi a câștigat premiul cel mare la Loto?

Cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată a ajuns la 122 de ani, dar o cercetare indică faptul că oamenii pot trăi chiar mai mult.

Astfel, potrivit unui studiu bazat pe modelare matematică, după ce o persoană ajunge la 108 ani, aceasta are 50% șanse să trăiască până la următoarea sa aniversare și tot așa în fiecare an.

Riscul unei persoane de a muri se dublează la fiecare nouă ani.

Dar asta se schimbă dacă ajungeți la 108, conform unui studiu de modelare matematică publicat luna trecută. După aceea, riscul ajunge la un platou de 50%-50% care se menține an de an, scrie BusinesInsider.

Ai ajuns la 108 ani. Dai cu banul?

„Gândiți-vă la asta ca la o monedă – când ajungeți la 108, aruncați o monedă de ziua dvs. Dacă pică cap, veți trăi până la următoarea zi de naștere. Dacă apare pajură, veți muri înainte de a împlini 109”, a declarat Anthony Davison, un statistician la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie care a fost co-autor al studiului. „Și dacă ajungi la o zi de naștere ulterioară, probabilitatea ta de a muri nu se schimbă”.

După această logică, MATEMATIC VORBIND, a scris echipa lui Davison, acest lucru „ar implica faptul că nu există o limită a duratei de viață a omului”.

Este o idee controversată – una care, desigur, nu a fost confirmată de realitate.

Cum s-a desfășurat studiul?

Pentru a ajunge la această concluzie privind pragul de 108 ani, echipa lui Davison a analizat datele privind mortalitatea unor persoane care au atins sau au trecut de vârsta de 105 ani, inclusiv 1.100 de supercentenari (persoane cu vârsta de 110 ani sau mai mult), din zece țări europene, Canada și SUA.

Ei au descoperit că până la această vârstă au ajuns mai puțini bărbați decât femei – raportul a fost de un bărbat la fiecare 10 femei. Dar șansele de supraviețuire de 50-50 au fost aproximativ aceleași în funcție de sex și locații geografice odată ce oamenii au atins 108.

Totuși, chiar și Davison a spus că rezultatele sale nu înseamnă că oamenii pot trăi pentru totdeauna. Numărul de oameni cu vârste de peste 108 ani se înjumătățește în fiecare an. Deci, dacă 1.000 de supercentenari își aruncă monedele, în medie, 500 vor muri. Apoi, 250 dintre cei rămași vor muri în anul următor.

Alte calcule

Prin extrapolare, grupul lui Davison a ajuns la concluzia că șansa unei persoane de a ajunge la 130 de ani este mai mică de unul din 1 milion.

S-a calculat – nu râdeți – chiar șansa ca cineva să ajungă la 1.000 de ani. Este de  de 1 la 1 qvintilion.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. ilie mihalache

  28 octombrie

  omul a fost creat sa traiasca vesnic nu 100 de ani sau mai mult un pic oameni ignora creatorul omului sure vieti iehova dzeu

 2. Danciu Marin

  28 octombrie

  În lucrarea mea ”Căderea părului…” de pe http://www.prodanciu.ro am scris
  ”In plus la cele aratate, o alta concluzie la care am ajuns este aceea ca denaturarea termica a proteinelor celulelor definitive este singura cauza a imbatranirii si mortii naturale a oricarui organism, deci si a omului. In consecinta, daca nu ar surveni si alti factori (boli, accidente etc) viata omului ar fi extrem de lunga, nefiind limitata prin programul genetic, cum pretind unii; aceasta daca, prin reducere la absurd, corpul lui ar putea fi mentinut permanent (deci toata viata) la temperatura optima prevazuta in codul genetic al speciei umane.
  Justetea acestei ipoteze este demonstrata de longevitatea de mii de ani a arborelui mamut Sequoia giganteea, din California, care se datoreaza, afirm eu, existentei in scoarta sa a unei substante de genul azbestului, care-l apara de temperaturile excesive din timpul verilor. Or, se stie ca principala caracteristica a azbestului este aceea de a fi bun termoizolant.”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.