20 aprilie 2024, 8:56

S-a dat verdictul în cazul doborârii avionului MH17. Doi ruși și un ucrainean, condamnați în absență. Apare un precedent interesant

Un tribunal olandez a condamnat trei bărbați pentru crimă pentru rolul lor în doborârea avionului de pasageri al Malaysia Airlines MH17, cu o rachetă sol-aer rusească, ucigând toate cele 298 de persoane aflate la bordul aeronavei în timp ce aceasta survola o regiune controlată de separatiști din estul Ucrainei în 2014, scrie AP.

Condamnările, împreună cu pedepsele pe viață pronunțate împotriva celor doi ruși și a unui ucrainean pro-Moscova care au fost judecați în absență, au fost considerate ca fiind îndreptate către guvernul președintelui rus Vladimir Putin pentru doborârea avionului, deși Kremlinul a negat întotdeauna orice legătură cu acest lucru.

Procesul, desfășurat într-o sală de judecată din apropierea aeroportului Schiphol din Amsterdam, de unde zborul MH17 a decolat spre Kuala Lumpur, Malaezia, a pus în centrul cazului implicarea Kremlinului în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Pe fondul tulburărilor geopolitice provocate de invazia Rusiei în Ucraina în acest an, instanța a susținut că, în 2014, Moscova deținea controlul general al autoproclamatei Republici Populare Donețk, zona separatistă în care a fost lansată racheta.

Judecătorul Hendrik Steenhuis, președintele instanței, a declarat că dovezile prezentate de procurori în cadrul procesului – care a durat mai mult de doi ani – au dovedit că Boeing 777 a fost doborât de o rachetă Buk lansată de luptătorii ucraineni pro-Moscova la 17 iulie 2014.

Cei 298 de pasageri și membri ai echipajului uciși în urma prăbușirii proveneau din peste o duzină de țări, dar aproape 200 erau cetățeni olandezi.

În timp ce rudele victimelor, aflate în sală, nu puteau să își alunge lacrimile, Steenhuis a descris chinul lor de a trebui să aștepte ca rămășițele celor dragi să le fie returnate. „O bucată de os de la o mână. Un picior sau o bucată de picior. În două cazuri, nicio parte a unei persoane dragi nu s-a găsit și nu au fost redate familiei”, a spus el.

Cine sunt condamnații

Rușii Igor Girkin și Serghei Dubinskii, precum și separatistul ucrainean Leonid Kharchenko, care sunt în continuare în libertate, au fost condamnați pentru rolul lor în aducerea sistemului de rachete Buk de la o bază militară rusă în Ucraina și punerea acestuia în poziția de lansare.

Rusul Oleg Pulatov, singurul suspect reprezentat de avocați ai apărării la proces, a fost achitat din lipsă de probe.

Cel mai important acuzat a fost Girkin, un fost colonel în vârstă de 51 de ani din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei sau FSB. La momentul doborârii, el era ministrul apărării și comandantul forțelor armate din regiunea separatistă Donețk, iar acum este implicat în războiul din Ucraina.

Dubinski, în vârstă de 60 de ani, a fost ofițer în serviciul de informații militare rus, GRU, și unul dintre adjuncții lui Girkin în 2014. La fel ca Girkin, el a fost în contact regulat cu oficialii ruși în 2014 și a fost, de asemenea, șeful serviciilor de informații din regiunea separatistă Donețk.

Kharchenko a fost descris ca fiind comandantul unei unități de luptă a rebelilor pro-ruși care primea ordine direct de la Dubinski.

Pulatov este un fost ofițer în vârstă de 56 de ani din cadrul unităților speciale ale GRU, care era adjunctul lui Dubinskiy în momentul în care MH17 a fost doborât.

Într-o înregistrare video difuzată în instanță, Pulatov a insistat că este nevinovat și a spus: „Ceea ce contează pentru mine este ca adevărul să fie dezvăluit. Este important pentru mine ca țara mea să nu fie învinuită pentru această tragedie”.

Procurorii au declarat că bărbații condamnați au la dispoziție două săptămâni pentru a face apel.

Despăgubiri

Instanța a acordat despăgubiri familiilor în valoare de peste 16 milioane de euro (16,5 milioane de dolari), dar nu este clar cine va plăti această sumă.

Rudele victimelor au salutat verdictul, chiar dacă este puțin probabil ca vreunul dintre cei trei bărbați condamnați să își ispășească pedeapsa.

„Aceasta este o parte a justiției pentru noi. Nu este încă totul, dar este un bun început”, a declarat Seline Frederiksz-Hoogzand, care și-a pierdut fiul Bryce și prietena sa Daisy. „Chiar dacă nimeni nu va merge la închisoare, s-a făcut dreptate”.

Pentru familii, calvarul de a participa la proces a fost agravat de faptul că acesta a avut loc în apropierea aeroportului unde cei dragi lor s-au îmbarcat în zborul fatidic. În afara instanței, avioanele se auzeau decolând și aterizând în apropiere, într-o zi rece și gri.

Circumstanțe

Procurorii și-au concentrat cazul pe circumstanțele din spatele doborârii avionului, spunând că, de la jumătatea lunii mai 2014, așa-numita Republică Populară Donețk „a fost de fapt controlată din Federația Rusă”.

Cu trei ore înainte ca MH17 să fie doborât, reporterii Associated Press din Ucraina au văzut un sistem Buk cu patru rachete trecând prin orașul Snizhne, controlat de rebeli, în apropiere de locul unde a fost doborât avionul.

„Fără nici o umbră de îndoială, sunt pe deplin responsabili, până la Kremlin”, a declarat Peter Langstraat, un avocat care reprezintă una dintre familii. „Nu poți să muți acest material militar greu fără acordul cuiva de sus în ierarhia militară. Ce înseamnă acest lucru? În apropierea sau în interiorul Kremlinului”.

Implicații. Precedent

Marieke de Hoon, profesor asistent de drept penal internațional la Universitatea din Amsterdam, a declarat că, acum, concluziile tribunalului ar putea fi folosite în alte proceduri de către Ucraina și Olanda care încearcă să tragă la răspundere Moscova.

„Astăzi, instanța a spus că, într-adevăr, de la jumătatea lunii mai 2014, acesta a fost un conflict armat internațional, ceea ce înseamnă că Rusia a fost parte în acest conflict”, a spus ea, adăugând că instanța „are o mare valoare de autoritate”.

Foto SkyNews


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol