28 august 2023, 0:41

S-a demonstrat științific. Munca e pentru tractoare, iar în exces poate distruge sănătatea!

Tot la proverbe ajungem. “Munca e pentru tractoare”, spunea, parcă, o zicală de prin comunism. Care, iată, se dovedește, cumva, reală.

Persoanele care muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămînă riscă să-şi distrugă sănătatea, pentru că astfel va apărea o creştere a greutăţii şi se va accentua consumul de ţigări şi alcool, afirmă un studiu realizat de Universitatea Națională din Canada și citat de KSAT .

Potrivit studiului canadian, riscurile privind starea de sănătate cresc proporţional cu numărul orelor muncite. Pînă la 40 de ore pe săptămînă nu există nicio problemă, dar odată cu trecerea la 41- 50 de ore, stresul se accentuează, ducînd, firesc, la apariţia problemelor de sănătate.

Printre cele mai comune efecte se numără creşterea în greutate, accentuarea consumului de ţigări şi de alcool.

Situaţia este aceeaşi atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor, cu o singură excepţie: consumul de alcool. În cazul bărbaţilor, totuși, acesta nu are nici o legătură cu numărul de ore de lucru.

Cercetătorii au ajuns la niște cifre maximale, pe care nu ar trebui să le depășim. Diferențele sunt destul de mari. Femeile nu ar trebui să depășească 34 de ore de muncă pe săptămână, iar bărbații 47. Cu alte cuvinte, femeile nu ar trebui să muncească mai mult de 7 ore/zi, în timp ce bărbații ar putea totuși să meargă până la 9 ore/zi.

Sursa foto: unsplash.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol