2 mai 2024, 1:34

S-a deschis expoziția Brukenthal Exclusive la Art Safari!

Cinci capodopere ale artei universale, din perioada Renașterii, te așteaptă pentru foarte scurt timp (până pe 30 aprilie) la Art Safari. Au făcut o călătorie istorică din inima Transilvaniei cu Orbit Fine Art Transport, de la Muzeul Național Brukenthal, însoțite de un convoi al Jandarmeriei și CPI Security, pentru a fi văzute în Capitală.

Printre acestea, o raritate absolută: Omul cu tichie albastră! O operă misterioasă. Singura de pe teritoriul României semnată de Jan van Eyck, unul dintre pictorii celebri ai lumii. Știați că se cunosc doar 20 de lucrări de van Eyck în lume?

Povești

Fiecare capodoperă din această expoziție are o poveste specială. De exemplu, Ecce Homo a lui Tițian (1488/90-1576) a avut o istorie zbuciumată. A fost furată de la Brukenthal și recuperată de Interpol după 30 de ani! Autorul a rămas necunoscut. Da, jaf de artă ca-n filme!

Cap de copil, semnată de marele artist renascentist Paolo Veronese (1528-1588), este o altă operă care te va cuceri. În portret este înfățișat Adriano, fiul lui Iseppe da Porto, un politician al vremii. Portretul din colecția Brukenthal reprezintă doar o etapă a procesului de creație al portretului lui Iseppo da Porto și al fiului său, iar versiunea finală a lucrării este expusă în prezent în Galeria Uffizi din Florența. Ochii iscoditori, interogativi, cu trăsături destinse de o uşoară mirare, specifică vârstei, impresionează.

Tot de la Muzeul Brukenthal am fost aduse două portrete pandant semnate de Hans Memling (1430/33-1494): Portret de bărbat citind și Portret de femeie rugându-se. Hans Memling a fost cel mai popular pictor olandez al vremii sale. A inovat introducând peisajul în planul îndepărtat al compoziției portretelor. Atenție la toate detaliile, inclusiv la cățeluș, element inclus în compozițiile vremii ca simbol al fidelității conjugale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol