27 martie 2024, 3:30

S-a descoperit o nouă specie umană. Care sunt explicațiile oamenilor de știință

Mai mulți cercetători au descoperit în Filipine, cu exactitate pe insula Luzon fosile despre care se consideră ca aparțin unei noi specii umane. Aceasta ar fi trăit cu mai bine de 50.000 de ani în urmă. Un femur, trei oase de la picioare, șapte dinți și două oase de la mână au dus la crearea unei noi specii denumite Homo luzonensis.

Sursă foto: stirileprotv.ro

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste rămășite provin de la un copil și doi adulți. Despre aceștia au menționat că în timpul vieții aveau înălțimi mici de aproximativ 1,2 metri, foarte asemănători cu o altă specie analizată din sudul Asiei în anul 2003, conform Reuters.com.

Despre aceste oase scoase din grotă, știm că sunt până în prezent cele mai vechi, chiar dinainte de cunoscuții Homo sapiens atestați în urmă cu peste 30.000 respectiv 40.000 de ani din insula Palawan. Acesta este al doilea moment din secolul XXI când găsim o nouă specie ce ține de familia umană, toate acestea având loc în sudul Asiei. De exemplu în anul 2003 au fost analizate fosilele speciei Homo floresiensis care a fost și poreclită rapid „Hobbit” tot datorită micilor dimensiuni. Cele din urmă fiind găsite într-o peșteră din isula indoneziană Flores.

Conform informațiilor din revista Nature cercetătorii nu au reușit să extragă dovezi ADN, dar au putut să decidă că unul dintre indivizii descoperiți în Luzon a trăit în urmă cu circa 67.0000 de ani, în timp ce altul în urmă cu aproximativ 50.000 de ani. În prezent oamenii de specialitate se întreabă dacă nu cumva tocmai venirea speciei Homo Sapiens în regiunea respectivă ar fi putut duce la dispariția speciilor din sudul Asiei.

Într-un comentariu lăsat de un profesor universitar pentru revista Nature se arată importanța acestei „descoperiri remarcabile” și care conform aceluiași Mattew Tocheri „va genera, fără îndoială, numeroase dezbateri științifice”. Florin Detroit este cercetător la Muzeul național de istorie naturală și cel care a coordonat întregile acțiuni, așadar acesta a precizat că așteaptă ca o parte din colegii săi din mediul științific „să îşi pună întrebări despre legitimitatea descrierii unei specii noi pornind de la un număr atât de mic de fosile”. Conform unei păreri personale același Florin Detroit a precizat că „nu este grav să creezi o nouă specie”, justificând aceste afirmații prin faptul că „Dacă, în viitor, anumiţi colegi arată că ne-am înşelat şi că aceste rămăşiţe corespund unei specii pe care o cunoşteam deja, nu-i nimic, nu e grav, vom uita acest studiu”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol