24 august 2023, 22:39

S-a rezolvat chestiunea Prigojin! Un avion la bordul căruia se afla liderul Wagner s-a prăbușit între Moscova și Sankt Petersburg

Gata, s-a rezolvat chestiunea Prigojin! Un avion s-a oferit voluntar să pice cu el la bord.

Avionul liderului Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar fi prăbușit, între Moscova și Sankt Petersburg. Autoritățile ruse susțin că acesta era la bord și a murit.

Autoritatea pentru Aviație Civilă din Rusia a anunțat prăbușirea unui avion privat în regiunea Tver, la nord de Moscova. La bord se aflau zece persoane, inclusiv Evgheni Prigojin, care au decedat.

Pe lista pasagerilor de la bord se afla Evgheni Prigojin. Rămâne de văzut dacă informația se confirmă, după ce toate cadavrele vor fi identificate. 

Potrivit Autorității pentru Aviație Civilă, avionul Embraer efectua o cursă de la Moscova la Sankt Petersburg. A fost lansată o anchetă cu privire la incident.

Acum două zile, liderul mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, aparea într-o înregistrare video în care anunța recrutarea de „oameni puternici wagnerieni” pentru a face „Africa și mai liberă”. Aceasta era prima filmare a șefului grupării după insurecția în Rusia și după anunțul că recrutările sunt suspendate „pe termen nedeterminat”.

În înregistrarea video, el poza cu arme și anunța recrutarea de luptători pentru Africa. Înregistrarea a apărut pe canalele de Telegram care ar fi destinate pentru comunicarea comandanților grupării.

În înregistrarea video, șeful Wagner spunea că gruparea desfășoară activități de recunoaștere și căutare și „face ca Rusia să fie și mai mare pe toate continentele, iar Africa și mai liberă”.

„Angajăm adevărați oameni puternici și continuăm să îndeplinim sarcinile care au fost stabilite și pe care am promis că le vom gestiona”, spunea Prigojin.

Potrivit Kyiv Post, la bordul avionului se afla și mâna dreaptă a lui Prigojin, Dmitri Utkin.

Un al doilea avion al lui Prigojin ar fi aterizat pe aeroportul Vnukovo din Moscova, potrivit unor date Flightradar prezentate pe rețelele de socializare. Postările comentează că ”poate comandantul grupării de mercenari Wagner Evgheni Prigojin și adjunctul său se află la bordul acestui avion, nicio informație nu este confirmată”.

Este a doua oară când Prigojin este dat mort într-un accident de avion. Prima oară s-a întâmplat la 13 octombrie 2019, în Congo.

Iată una dintre postările de atunci:

În urmă cu două luni, Prigojin a susținut că militarii ruși au atacat o tabără a mercenarilor Wagner, din spatele frontului. Într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, i-a acuzat pe liderii militari de la Kremlin că au gestionat prost desfășurarea războiului din Ucraina și că mint în legătură cu evoluția frontului.

Sub conducerea sa, trupele Wagner au pornit în coloană către Moscova, dar când au ajuns la periferiile capitalei, s-au oprit din drum și s-au întors la bază. Decizia a fost luată în urma unei înțelegeri intermediate de Aleksandr Lukașenko.

Kremlinul a renunțat, ulterior, la toate acuzațiile pe numele lui Prigojin și a liderilor grupării Wagner. Ca parte a înțelegerii, luptătorilor li s-a permis să se angajeze în Ministerul rus al Apărării sau să plece în Belarus.

Într-un mesaj audio postat la câteva zile, Prigojin a susținut că ”scopul marșului nostru nu a fost de a-l înlătura pe Vladimir Putin, ci de a evita distrugerea grupării Wagner”.

UPDATE

Președintele american, Joe Biden, a fost informat în legătură cu prăbușirea în Rusia a avionului la bordul căruia se presupune că se afla Evgheni Prigojin.

„Nu știu cu exactitate ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, le-a declarat președintele SUA, Joe Biden, jurnaliștilor, la aproximativ două ore după ce au apărut primele informații despre prăbușirea unei aeronave care i-ar fi aparținut lui Evgheni Prigojin și despre moartea acestuia.

La două săptămâni după rebeliunea armată inițiată de Prigojin în noaptea de 23 spre 24 iunie, Joe Biden a declarat, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor despre unde s-ar putea afla liderul mercenarilor Wagner, că Prigojin ar trebui să aibă grijă ce mănâncă și „să țină ochii pe meniu”.

Câteva zile mai târziu, și directorul CIA, William Burns, declara: „Aș fi surprins dacă Prigojin ar scăpa de o altă răzbunare. (…) Dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare.”

UPDATE

Potrivit mai multor canale rusești, trupurile neînsuflețite ale lui Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, comandant Wagner, ar fi fost găsite. O expertiză ADN va fi efectuată în viitorul apropiat.

„Șeful Grupării Wagner, un erou al Rusiei, un adevărat patriot al Patriei mamă, Evgheni Viktorovici Prigojin a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei”, a transmis într-o postare canalul Grey Zone, apropiat de gruparea de mercenari, citat de agenția Reuters.

Canalele rusești transmit că există secvențe care îi arată pe Prigojin și pe Utkin urcându-se în avionul care s-a prăbușit.

Șeful Wagner se afla împreună cu 9 persoane în aeronava care s-a prăbușit. Trei erau membri ai echipajului. Avionul se deplasa de la Moscova la Sankt Petersburg și decolase de mai puțin de 30 de minute.

Ministrul rus pentru Situații de Urgență a transmis că toate cele 10 persoane aflate la bord și-au pierdut viața. Conform unor surse de presă, este vorba despre întreaga conducere a grupării Wagner.

Agenția TASS transmite că avionul a luat foc la impactul cu solul.

Patru cadavre au fost găsite inițial la locul accidentului. Ulterior, Ria Novosti a transmis că 8 cadavre au fost descoperite.

Comandantul regional Wagner din Zaporojie confirmă miercuri seară moartea liderilor Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, transmite Nexta.

Comisia de Investigații din Rusia a deschis o anchetă penală pentru încălcarea regulilor de transport aerian.

Anterior, canalul Telegram conectat la Wagner „Grey Zone” a raportat că avionul ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană în regiunea Tver, la nord de Moscova.

Potrivit aceleiași surse, localnicii ar fi auzit două explozii înainte ca avionul să se prăbușească.

UPDATE

Agenţia Federală Transport Aerian din Rusia Rossaviatsia a confirmat miercuri că fondatorul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, se afla la bordul avionului care s-a prăbuşit în regiunea Tver, accident în care toate persoanele aflate la bord şi-au pierdut viaţa, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

„Potrivit companiei aeriene, la bordul avionului Embraer – 135 se aflau următorii pasageri”, a indicat Rossaviatsia, citând numele Prigojin, dar şi pe cel al principalului comandant al grupării Dmitri Utkin. Potrivit companiei, zborul a fost efectuat „în baza unui permis de spaţiu aerian eliberat în mod corespunzător”.

UPDATE

Gruparea Wagner a postat un mesaj pe canalul său de Telegram, Gray Zone, în care confirmă informaţiile legate de moartea lui Evgheni Prigojin.

“Evgheni Viktorovici Prigojin, șeful Grupării Wagner, erou al Rusiei, un adevărat patriot, a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei. Dar chiar și în Iad el va fi cel mai bun!”, se arată în postare.

UPDATE

Experți în domeniul investigării accidentelor aviatice au declarat pentru ziarul rus Kommersant, unul dintre cele mai respectate din Rusia, că imaginile cu resturile avionului prăbușit al lui Evgheni Prigojin indică drept cauză a căderii fie o explozie la bord, fie un atac cu rachetă.

Potrivit experților, cauza prăbușirii ar putea fi o explozie care a avut loc în secțiunea dinspre coada aeronavei, porțiune smulsă din avion. Pe de altă parte, găurile din fuselaj și din aripi indică o posibilă lovitură cu o rachetă.

Explicațiile experților contrazic ipoteza de lucru a instituției ruse de investigații a accidentelor (TFR), care a avansat scenariul neglijenței piloților.

Reamintim că Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, și echipa sa întoarsă recent în Rusia după o călătorie în Africa, au decolat cu două aeronave Embraer Legacy 600.

Când, în jurul orei 18:20, avioanele urcau deasupra districtului Bologovski din regiunea Tver, martorii oculari au auzit două explozii pe cer, după care unul dintre avioane, mai întâi rotindu-se în spirală, iar apoi pur și simplu căzând, s-a prăbușit.

În timpul căderii, în apropierea satului Kujenkino, rezervoarele Embraer umplute înainte de plecare au explodat, iar la locul prăbușirii a izbucnit un incendiu de proporții, distrugând în câteva minute epava și trupurile persoanelor aflate printre ele.

Potrivit Agenției Federale de Transport Aerian, Evgheni Prigojin a fost înregistrat ca pasager al avionului prăbușit. În total, la bordul avionului se aflau zece persoane, inclusiv secundul său Dmitri Utkin și doi piloți. Al doilea avion a survolat locul prăbușirii și s-a întors la Moscova.

Pentru a stabili identitatea celor mai multe dintre victimele tragediei, va fi necesar să se efectueze teste ADN. Cu toate acestea, Prigozhin și Utkin, potrivit reprezentanților PMC, au fost deja identificați.

Deocamdată, experții în domeniul investigării accidentelor intervievați de Kommersant înclină spre versiunea potrivit căreia cauza prăbușirii avionului Embraer Legacy nu a fost o defecțiune a aparatului sau greșelile piloților care îl controlau, ci, cel mai probabil, doborârea aeronavei cu o rachetă sau o explozie la bord.

Canalele de telegram controlate de Prigojin au raportat că avionul ar fi putut fi doborât de un sistem de rachete antiaeriene. Această versiune este susținută și de faptul că avionul a fost distrus în aer. Coada avionului a fost găsită departe de locul prăbușirii, iar pe epavă, inclusiv pe aripă, sunt vizibile numeroase găuri, care amintesc de impactul elementelor de lovire ale rachetelor sol-aer.

Ancheta tehnică a accidentului va fi efectuată de Comitetul Interstatal de Aviație, iar Agenția Federală de Transport Aerian a format o comisie pentru a studia materialele legate de pregătirea pentru zbor a echipajului și a avionului de afaceri în sine, starea tehnică a mașinii prăbușite și acțiunile serviciilor de la sol.

Dacă, atunci când a fost creat în 2013, Wagner a inclus câteva zeci de angajați, numărul a ajuns până la 60.000 în timpul invadării Ucrainei.

UPDATE

În cadrul unui interviu televizat, președintele Vladimir Putin a transmis că primele date indică faptul că avionul care s-a prăbușit miercuri avea la bord membri ai grupării Wagner și a transmis condoleanțe familiilor celor decedați.

Referitor la liderul grupării de mercenari, Evgheni Prigojin, Vladimir Putin a declarat că acesta a fost “un om de afaceri de succes” și a precizat că ancheta demarată în vederea stabilirii cauzelor accidentului va dura ceva timp.

Putin a mai declarat că, “din câte cunoaște”, Evgheni Prigojin “abia miercuri s-a întors din Africa. Acolo s-a întâlnit cu anumite persoane oficiale“. Despre restul membrilor Wagner care se aflau în avion alături de Prigojin, liderul rus a afirmat că “Acești oameni au adus o contribuție semnificativă la cauza noastră comună în lupta împotriva regimului neonazist“, referindu-se la războiul din Ucraina. De-a lungul timpului, Putin s-a folosit de așa-zisa prezență a neonaziștilor în Ucraina pentru a justifica invadarea țării.

Îl cunosc pe Prigojin de multă vreme, de la începutul anilor ‘90. A fost o persoană cu un destin complicat, a făcut greșeli grave în viață, dar a căutat să obțină rezultatele necesare – atât pentru el însuși, cât și în momentele în care i-am cerut acest lucru, pentru cauza comună, cum a fost în aceste ultime luni“, a declarat președintele rus, referindu-se probabil la răscoala lui Prigojin din luna iunie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol