20 octombrie 2021, 17:06

S-a schimbat protocolul în cazul deceselor de COVID-19. Care sunt noutățile

S-a schimbat protocolul în cazul deceselor de COVID-19  o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului ministrului Sănătății. În cazul deceselor de COVID-19 dar și a pacienților în stare gravă există mai multe schimbări importante.

În esență este vorba de schimbarea normelor privind asitența religioasă, vizitarea bolnavului, procedura de identificare a decedatului, precum și măsuri cu privire la îmbrăcarea decedatului – care au produs atâta vâlvă în ultimele zile.

Astfel, pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă.

În vederea asigurării protecţiei clericului şi a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiţii:

 • un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată;
 • timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
 • clericul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul;
 • clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
 • se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant;
 • nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

În unităţile sanitare în care există clerici angajaţi, aceştia vor asigura asistenţa religioasă pentru credincioşii cultului recunoscut cu acordul căruia a fost angajat, de comun acord cu medicul curant.

Simptome severe de boală. Măsuri care privesc familia

Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 şi care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant.

Acest lucru se întâmplă în următoarele condiții

 • o singură persoană poate intra la pacient, o singură dată;
 • timpul alocat vizitei este de maximum 15 minute;
 • vizitatorul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
 • vizitatorul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
 • nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi pacienţii cu COVID-19.

 

Protocolul în cazul deceselor de COVID-19. Transportul decedatului din secţia de spital către morgă

Corpul persoanei decedate ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează.

Decedatul va fi aşezat într-un sac impermeabil nou, dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi igienizat la suprafaţă cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Decedatul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituţiei de medicină legală în aşteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale sau anatomiei patologice, respectiv a procedurilor de identificare.

 

Protocolul în cazul deceselor de COVID-19. Procedura de identificare

Familia/reprezentantul legal al decedatului care parcurge procedura de identificare a decedatului va purta obligatoriu echipament individual de protecţie de unică folosinţă: halat de unică folosinţă din material neţesut sau impermeabil la apă; mască facială de protecţie; botoşi (protecţie încălţăminte); mănuşi.

Echipamentele individuale de protecţie pentru familia/reprezentantul legal al decedatului care va parcurge procedura de identificare a decedatului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.

În caz de identificare pozitivă (potrivire), vor semna o declaraţie şi se va completa într-un registru special dedicat. Familia/reprezentantul legal al decedatului poate vedea decedatul cu respectarea următoarelor condiţii:

 • cel mult două persoane din cadrul familiei/reprezentantului legal al decedatului pot vedea decedatul;
 • vor îmbrăca obligatoriu echipamentul individual de protecţie;
 • nu se recomandă contactul direct piele pe piele (atingere, sărut etc.);
 • vor respecta strict protocolul de igienă a mâinilor care presupune spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de 20 de secunde la intrarea şi la ieşirea în spaţiul mortuar.

Nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate.

Măsuri care privesc personalul implicat în manipularea decedatului

Personalul implicat în manipularea decedatului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluţie de formaldehidă peste decedat, îl îmbracă cu hainele puse la dispoziţie de către familie/reprezentantul legal sau reprezentanţii administraţiei publice locale şi îl introduce în doi saci rezistenţi de vinil, astfel: după fiecare introducere a decedatului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22, folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide şi sigila capacul sicriului, prevede ordinul.

Reprezentantul legal al decedatului are dreptul să facă fotografii în momentul în care parcurge procedura de identificare a decedatului. Familia/reprezentantul legal sau reprezentanţii administraţiei publice locale (pentru cazurile sociale) vor pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul. Din acest moment şi până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acţiune de deschidere a acestuia.

Potrivit protocolului, dată fiind transmisibilitatea ridicată a coronavirusului, este recomandat ca persoanele clinic vulnerabile, cele cu vârstă extremă (copii şi vârstnici), persoanele cu comorbidităţi, să nu vină în contact direct cu corpul decedatului, indiferent dacă poartă echipament de protecţie sau nu.

Persoanele aflate în izolare sau în carantină nu vor participa la funeralii, se mai arată în protocol.

Ordinul ministrului Sănătății mai prezintă amănunte în legătură cu transportul decedatului de la spital către morgă, sterilizarea spațiilor morgii, personalul implicat în manipularea decedatului, măsuri care privesc îmbălsămarea etc, scrie Hotnews.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.