28 aprilie 2024, 10:03

S-ar putea ca pisica ta să se confrunte cu epidemiile, la fel ca și tine

Pisica de casă, pisica domestică sau mâța (Felis catus sau Felis silvestris catus ) este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae.

Este alături de oameni de peste 9500 ani și în prezent este cel mai cunoscut animal domestic în toată lumea.

Puțini știu însă că pisicile domestice pot ucide în natură mai mult de două mii de specii, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature Communications.

Christopher Lepczyk, ecologist la Universitatea Auburn care a condus studiul, a comentat rezultatele afirmând că „pisicile mănâncă aproape orice găsesc”.

Dar cum pot fi mai bine înțelese întâlnirile dintre pisici și animalele sălbatice și cât de riscante sunt aceste evenimente pentru transferul agenților patogeni de la animale la oameni (zoonoza)?

Tamara Szentiványi, colaborator științific al Institutului de Ecologie și Botanică din cadrul Centrului de Cercetări Ecologice HUN-REN, împreună cu colegii săi, a publicat recent un studiu în revista Mammal Review, atrăgând atenția asupra potențialului implicit al observațiilor științifice făcute de cetățeni.

Din datele colectate prin știința comunitară, de multe ori se poate determina ce specii de lilieci sunt ucise de pisici.

Dacă aceste informații sunt combinate cu rezultatele cercetărilor anterioare de depistare a agenților patogeni (de monitorizare) pentru speciile de lilieci în discuție, cercetătorii pot identifica bacteriile sau virusurile cu potențial de zoonoză cu care animalele de companie pot intra în contact în astfel de cazuri.

Potrivit cercetătoarei, cea mai bună modalitate de a corecta distorsiunile ar fi popularizarea științei în rândul cetățenilor și facilitarea colectării datelor de la aceștia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol