28 martie 2024, 11:20

S-a descoperit un nou pericol public: uscătarele de mâini cu jet de aer cald nu sunt atât de sanitare pe cât par

O echipă de cercetători de la Universitatea din Leeds au lansat în 2014 o afirmație conform căreiea, uscătarele de mâini cu jet de aer cald nu sunt atât de sanitare pe cât par. Acestea au funcția de a înlătura chiar și cele mai rezistente bacterii de pe mâinile slab spălate ale oamenilor. Dar se pare că, uscătoarele cu pricina, nu fac altceva decât să spulbere  anumite microorganisme în aer, într-o cantitate perturbatoare, crescând astfel probabilitatea de a ieși din baie alți germeni. 

Experimentul a fost desfășurat într-un laborator ce imita o baie publică, iar rezultatul a afirmat faptul că uscătoarele cu jet de aer au introdus în încăpere de  27 de ori mai multe bacterii decât prosoapele de hârtie de modă veche, iar acești microbi au circulat timp de 15 minute după aceea.

Porinind de la acest demers, autorii se întorc cu tot mai multe dovezi împotriva uscătoarelor de mâini, de data aceasta din experimentele din lumea reală.

După cum sa raportat în „Journal of Hospital Infection”, profesorul Mark Wilcox și colegii săi au stabilit să examineze modul în care metodele de uscare a mâinilor afectează răspândirea bacteriilor în spațiile de baie. Aceasta este o problemă tot mai importantă, deoarece multe infecții grave provocate de aceste bacterii, care sunt rezistente la antibiotice circulă chiar și în sălile clinice. Această anchetă a fost efectuată și în trei spitale din trei orașe destul de dezvoltate – Leeds, Paris și Udine, Italia – pe o perioadă de 12 săptămâni.

Pentru fiecare locație au fost selectate două grupuri de toalete folosite de pacienți, personal și vizitatori și fiecare a fost amenajat pentru a oferi doar un uscător cu jet de apă sau prosoape de hârtie. Au fost luate zilnic probe de aer și de pe vasele sanitare din  baie, iar după o pauză de două săptămâni fiecare toaletă a fost schimbată pentru a oferi metoda alternativă de uscare. Acest proces a fost apoi repetat pentru a treia oară.

În final, culturile din aceste probe au arătat că atât în aer, dar și pe suprafețele din baie cantitatea totală de bacteri a fost în mod constant mult mai mare în toate toalete atunci când au fost folosite uscătoare cu jet.

În schimb, cele mai dramatice diferențe au fost observate între suprafața suflantei în sine și suprafața dispenserului pentru prosoape de hârtie: în Udine, uscătorul a fost acoperit de 100 de ori mai multe bacterii, în Paris a fost de 33 de ori mai mare, iar în Leeds a fost 22 ori.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol